BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

Rezultatele preliminare din ziua electorală a Republicii Moldova sunt amestecate. Maia Sandu conduce, așa cum era de așteptat, în primul tur al prezidențialelor. La numărarea a jumătate din voturi, potrivit Ziarului de Gardă din Chișinău, cei mai mulți alegători au votat însă „NU” la referendumul privind aderarea la UE, un semn prost pentru guvernul pro-european și o veste bună pentru forțele pro-ruse.

23:52

Nicio schimbare majoră după numărarea a 80% din voturile exprimate la referendumul pentru aderarea la UE. Un pic peste 55% dintre alegători au votat „NU”. Doar 44,8% au votat „DA”.

23:32

Se conturează tot mai clar un tur doi la alegerile prezidențiale între Maia Sandu și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo.

După procesarea a aproape 70% din procesele verbale, Maia Sandu conduce cu 36,46% în fața lui Stoianoglo – 28,99%.

23:17

După procesarea a 66% din procesele verbale la referendumul pentru aderarea la UE, cifrele arată că 55,2% dintre alegători au votat „NU”, iar 44,7% – „DA”.

Ce se întâmplă dacă referendumul pentru aderarea la UE va primi un vot negativ de la majoritatea alegătorilor?

„Dacă rezultatul e negativ, atunci asta va încuraja forțele pro-ruse să se mobilizeze la maxim pentru turul al doilea al prezidențialelor. Și mă tem că dacă se va întâmpla acest lucru, turul al doilea ar putea fi compromis, fapt care ar putea fi catastrofal”, a declarat analistul Vlad Socor, de la Jamestown Foundation, la Jurnal.md.

23:03

În cazul referendumului, după procesarea a 58% din procesele verbale, opțiunea „NU” conduce încă cu 55,5%. De notat că multe procesle verbale din Chișinău și diaspora nu au fost procesate încă.

22:58

Maia Sandu conduce cu 35% după procesarea a 50% din procesele verbale. Pe locul doi – Alexandr Stoianoglo, cu 29,33%.

Cetățenii Republicii Moldova au fost chemați, duminică, la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric, în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în Uniunea Europeană. Pentru a fi validat, la referendum trebuie să participe cel puțin 33,33% din cetățenii înscriși în listele electorale, însă pragul a fost depășit considerabil.


Citește și:

populare
astăzi

1 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

2 AUDIO Nelu Tãtaru, victima unei răfuieli locale? Stenograme care dau de gândit...

3 Foarte interesante amănunte...

4 17 octombrie, a doua cea mai sângeroasă zi pentru Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

5 Povestea din spatele uriașului „cimitir” de mașini Tesla. Sute de vehicule electrice zac pline de praf într-un port