BREAKING Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA

BREAKING Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe Twitter, când a spus că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat. Acesta a anunțat pe Twitter că o susține pe vicepreședinta Kamala Harris.

  • „Astăzi vreau să-mi ofer întregul sprijin și susținerea pentru Kamala pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an.„Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta”.

În scrisoarea adresată „concetățenilor mei americani”, el a declarat că a fost „cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte”.

„Deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”.

În scrisoarea postată pe X, el a continuat: „Voi vorbi cu națiunea mai târziu în această săptămână în detaliu despre decizia mea.

„Pentru moment, permiteți-mi să-mi exprim cea mai profundă recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales.

„Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să îmi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.

„Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”, arară Sky News .

În momentul de față democrații trebuie să-și aleagă un nou candidat pentru cursa din noiembrie, o cursă care a fost deja marcată de tensiune, diviziune și o tentativă de asasinat, amintește BBC.

Anunțul lui Biden vine după luni de speculații cu privire la vârsta și capacitatea sa de a servi SUA încă patru ani – pe fondul unei serii de gafe foarte mediatizate și a unei prestații dezastruoase la dezbateri.

Este și prima dată când un candidat se retrage după ce a obţinut sprijinul majorităţii delegaţilor în alegerile primare şi la mai puţin de o lună de desfăşurarea Convenţiei Democrate, programată la Chicago pentru 19-22 august.

Biden are 81 de ani.

Scrisoarea integrală publicată de Joe Biden:

Concetățenii mei americani,

În ultimii ani, am făcut progrese mari ca națiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiții istorice în reconstruirea națiunii noastre, în scăderea prețurilor medicamentelor eliberate pe bază pe rețetă pentru senori, și în extinderea asistenței medicale la prețuri accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijire de importanță critică pentru un milion de veterani expuși la substanțe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranța armelor în 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Și am adoptat cea mai semnificativă legislație cu privire la crimă din istoria lumii. America nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a conduce decât suntem acum.

Știu că nimic nu ar fi fost posibil fără voi, poporul american. Împreună, am biruit o pandemie care apare o dată la un secol și cea mai mare criză economică de la Marea Depresie încoace. Am protejat și menținut democrația. Și am revitalizat și întărit alianțele noastre din toată lumea.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru.

A fost cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu.

Mă voi adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteți-mi să îmi exprim profunda recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să-mi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii.

Cum s-ar putea desfăşura procesul de înlocuire a lui Biden

O analiză EFE citată de Agerpres explică modul în care se va desfășura procesul de înlocuire a lui Biden în cursa electorală, după ce președintele american a anunțat că nu va mai candida pentru al doilea mandat: DNC va organiza o reuniune de urgenţă în care comisia sa de regulament va stabili procesul de înlocuire a candidatului.

Având în vedere că și-a anunțat retragerea înainte de a fi confirmat (nominalizat) la convenţia din august drept candidat la preşedinţie, DNC poate decide desfăşurarea unei convenţii speciale pentru nominalizarea unui alt candidat sau desemnarea directă a acestuia în urma consultărilor cu liderii democraţi.

Un element de luat în calcul este că fiecare stat al SUA are propria dată limită până la care candidaţii la alegerile din noiembrie pot fi înscrişi pe buletinele de vot, unele foarte apropiate de data convenţiei, ceea ce limitează marja de timp pentru organizarea unei convenţii speciale.

Astfel, înlocuitorul său va fi cel mai probabil decis în timpul convenției din august. De asemenea, actualul preşedinte are în acest scenariu o mare capacitate de a influenţa alegerea celui care-i va lua locul în cursa electorală, întrucât el controlează în acest moment 3.908 din cei 3.939 de delegaţi.

Biden le-ar putea cere de asemenea acestor delegaţi să voteze după propria lor dorinţă, iar câştigătorul va fi aspirantul care obţine sprijinul a cel puţin 1.976 de delegaţi.

știre în curs de actualizare


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii