BREAKING Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Macron anunță carantină generală în Franța

BREAKING Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Macron anunță carantină generală în Franța

Statele europene anunță noi măsuri de carantină împotriva coronavirusului. Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor funcționa în continuare. La scurt timp, Emmanuel Macron a anunțat că în Franța va fi instituită carantina generală.

Franța adoptă măsuri mai dure decât Germania: președintele Emmanuel Macron a anunțat carantină totală, începând de vineri. Afacerile non-esențiale vor fi închise, dar școlile vor rămâne deschise timp de patru săptămâni. Oamenii vor avea voie să iasă din casă pentru achiziționarea de bunuri esenţiale, să meargă la medic sau să facă ora zilnică de mişcare în aer liber. 

Emanuel Macron a anunțat miercuri seară introducerea unei noi carantine de vineri până pe ”cel puțin” 1 decembrie în încercarea de a stopa răspândirea agresivă a pandemiei de coronavirus. Școlile vor rămâne însă deschise, a anunțat președintele francez, potrivit Le Monde și AFP.
 
Școlile: „Unele reguli se vor schimba. Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar. Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate ”, anunță Emmanuel Macron. Universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online.
 
Afacerile: Barurile, restaurantele și ”micile afaceri neesențiale” se vor închide, iar telemunca va fi regula acolo unde se poate, iar guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală. Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise administrativ. Șomaj parțial, este extins pentru angajați și angajatori.
 
La fel ca primăvara, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la o programare medicală, să ofere asistență, să facă cumpărături sau să facă o scurtă plimbare.
Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise. Unitățile deschise publicului vor fi închise.
 
Măsurile hotărâte de guvern vor intra în vigoare în cursul nopții de joi spre vineri și vor dura „cel puțin până la 1 decembrie”. O dezbatere și un vot vor avea loc mâine în Parlament.
”Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu le-au anticipat. Dacă nu se face nimic, vom avea „cel puțin 400.000 de decese suplimentare” în câteva luni”, spune Emmanuel Macron, potrivit AFP.
Președintele face apel la simț de răspundere: „Rămâi acasă cât mai mult posibil. Urmeaza regulile. Succesul depinde de simțul cetățenesc al fiecăruia dintre noi. Fiecare oră contează ”, susține acesta.
 
Principalele măsuri:
  • Carantină introdusă de vineri până pe 1 decembrie ”cel puțin”
  • Școlile, creșele și grădinițele rămân deschise
  • Universitățile se închid, iar cursurile se vor desfășura online
  • Restaurantele și barurule se închid
  • Micile afaceri neesențiale se vor închide
  • „Un plan special” pentru lucrătorii independenți, comercianții, microîntreprinderi și IMM-uri.
  • Telemunca va fi regula acolo unde este posibilă
  • Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală
  • Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise administrativ. Șomaj parțial, este extins pentru angajați și angajatori.
  • Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise.
  • Vizitele la case de bătrâni și case de bătrâni autorizate
  • Cimitirele vor rămâne, de asemenea, deschise.
  • Frontierele UE rămân deocamdată deschise
  • Francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la o programare medicală, să ofere asistență, să facă cumpărături sau să facă o scurtă plimbare.

Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri împreună cu landurile instituirea unor noi restricţii antiepidemice, care includ închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de COVID-19, potrivit agenţiilor Reuters, DPA şi EFE, preluate de  Agerpres .

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa guvernului de la Berlin, avertizând că situaţia este „foarte serioasă” şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, în cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputându-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.

„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a mai atenţionat Merkel.

Germania: Restricții în luna noiembrie 

Noile restricţii, aplicabile din 2 noiembrie, prevăd de asemenea limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din două gospodării diferite.

Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate.

De asemenea, populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale. Înnoptările în hoteluri vor fi permise doar pentru călătoriile în scop profesional necesare, călătoriile în scop turistic fiind interzise.

Obiectivul acestor măsuri severe - nu însă la fel de restrictive ca în primăvară, când au fost închise magazinele neesenţiale şi şcolile - este, potrivit lui Merkel, să limiteze cât mai mult efectele economice şi să permită menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise.

Cancelarul a anunţat de asemenea un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice.

În ultimele 24 de ore Germania a înregistrat 14.964 de noi cazuri de COVID-19 şi 85 de decese, menţinând în continuare rata infectărilor şi a deceselor sub cea a multora dintre ţările vecine.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare