BREAKING! Moment-CHEIE în Parlament! Opoziția s-a unit și îl susține pe Marian Muhuleț, actual vicepreședinte AEP, numit de Klaus Iohannis
BREAKING! Moment-CHEIE în Parlament! Opoziția s-a unit și îl susține pe Marian Muhuleț, actual vicepreședinte AEP, numit de Klaus Iohannis. PNL, USR și PMP au propus un candidat unic la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) în persoana lui Marian Muhuleț, actual vicepreședinte al instituției, numit în funcție în 2016 de către președintele Klaus Iohannis, dezvăluie G4Media.ro .
Numele lui Muhuleț apare într-o adresă oficială transmisă secretarului general al Camerei Deputaților de către liderii grupurilor parlamentare de la Cameră și Senat a celor trei partide de opoziție și obținută de G4Media.ro .
Propunerea comună a PNL, USR și PMP vine ca o contrapondere la candidatul susținut de PSD pentru șefia Autorității Electorale, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, în prezent secretar general al AEP și fost vicepreședinte, alături de Muhuleț, până la începutul anului trecut.
Mitulețu-Buică a fost propus vicepreședinte al AEP în 2015 de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta. El a fost desemnat luni candidat la funcția de președinte al instituției de către conducerea PSD, după retragerea din cursă a trezorierului partidului, Mircea Drăghici, bănuit de procurorii anticorupție că a deturnat banii primiți ca subvenție chiar de la AEP.
În ceea ce-l privește pe Marian Muhuleț, el lucrează în Cadrul Autorității Electorale Permanente de 12 ani, fiind numit prima oară în funcția de vicepreședinte în 2007 de către premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.
Cei doi candidați la funcția de președinte al AEP vor fi audiați azi la ora 13:00 de către comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca votul să fie dat, cel mai probabil miercuri, în cadrul unei ședințe de plen comun la ora 14:00.
Potrivit legii, președintele AEP este numit prin vot secret, cu jumătate plus unu din totalul senatorilor și deputaților, adică minimum 233 de voturi.
Votul pentru președintele Autorității Electorale Permanente va fi, practic, și o verificare a majorității pe care PSD-ALDE o au în parlament, în condițiile în care în ultimele sătptămâni numeroși deputați social-democrați au plecat din partid. Un cuvânt greu de spus în alegerea șefului AEP în va avea Victor Ponta, al cărui partid, Pro România, a fost principalul beneficiar al dezertărilor din PSD.