Brazilia: Preşedintele Bolsonaro a fost externat, după 17 zile de spitalizare
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a fost externat miercuri din spitalul Albert Einstein din Sao Paolo, unde a fost internat timp de 17 zile, şi a revenit în capitala ţării, Brasilia, relatează AFP.
Bolsonaro, care şi-a început mandatul la 1 ianuarie, a fost operat la 28 ianuarie pentru o reconstrucţie intestinală după atentatul cu armă albă din septembrie 2018, care a fost aproape de a-l costa viaţa.
Pe perioada internării, şeful statului a condus ţara de pe patul de spital, într-un ritm redus.
După un scurt interimat al vicepreşedintelui său, generalul Hamilton Mourao, Bolsonaro a ţinut să preia frâiele guvernării la doar două zile după operaţie. Sau, cel puţin, a încercat să lase această impresie, intervenind frecvent pe reţele sociale, instrumentele sale preferate de comunicare, la fel ca în campania prezidenţială.
Convalescenţa sa nu s-a petrecut însă aşa cum şi-a dorit, buletinele medicale zilnice indicând o serie de probleme: stări de vomă, febră, pneumonie.
Medicii i-au permis de-abia miercuri să se externeze, după 17 zile care au scos la lumină tensiunile în cadrul guvernului, mai ales cu vicepreşedintele Hamilton Mourao.
'Vrei să mă omori?', l-a întrebat Bolsonaro pe generalul Mourao într-o discuţie telefonică la sfârşitul săptămânii trecute, după cum a scris presa, potrivit căreia preşedintele glumea.
Miercuri, purtătorul său de cuvânt Otavio do Rego Barros a declarat că în zilele următoare va fi făcută o evaluare referitoare a reluarea treptată a activităţilor de către preşedinte. În opinia unor analişti, activitatea redusă a preşedintelui a avut consecinţe asupra bunului mers al ţării.
'Există un fel de vid de putere în aceste ultime săptămâni, prin absenţa prelungită a preşedintelui', a comentat Thomaz Favaro, directorul centrului Control Risks.
Ţara este guvernată 'acum de cineva care nu se află într-o stare de sănătate (suficientă) pentru a îndeplini o asemenea sarcină şi care se află sub influenţa directă şi consecventă a fiilor săi, care nu ocupă posturi ministeriale', a scris într-un editorial recent influentul cotidian Estado de SaoPaulo.
În centrul tensiunilor din guvern pare să se afle problema foarte sensibilă a reformei sistemului de pensii, considerată crucială pentru redresarea conturilor publice. Reforma cere însă o modificare a Constituţiei, care ar trebui aprobată de trei cincimi din legislatori, într-un parlament în continuare foarte atomizat.AGERPRES