Bratu (IGPR): Din 3 în 3 luni pleacă un dosar prin care se cere anularea a 500 de diplome false
Din trei în trei luni, de la Direcţia Economică pleacă în instanţă câte un dosar prin care se cere anularea a cel puţin 500 de diplome universitare false, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe pe tema luptei împotriva corupţiei şi a fraudei, reprezentantul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, comisar-şef Daniel Bratu.
"Avem un dosar din 2009, unde tot anulăm diplome false. În anul 2009 am desfăşurat o activitate de amploare, nişte percheziţii în Bucureşti, în sectorul 4, unde am identificat o fabrică de diplome de unde proveneau absolvenţi de la Universitatea 'Europa Ecor' din Alexandria, Teleorman. Capii reţelei au fost condamnaţi, îşi ispăşesc pedeapsa, dar ceilalţi care au beneficiat de diplome falsificate şi sunt mulţi, din păcate, la nivel naţional, nu putem să ţinem ritmul, să le anulăm pe toate. Dar vă pot confirma faptul că, din trei în trei luni, cel puţin de la Direcţia Economică pleacă în instanţă câte un dosar prin care anulăm cel puţin 500 de diplome", a explicat Daniel Bratu.
El a precizat că, din păcate, Poliţia nu are capacitatea de a finaliza procedeul de anulare mergând până la excluderea din sistem, motivând că, la peste 2.000 de persoane, volumul de muncă necesar identificării locului unde au fost angajate persoanele cu diplome false sau dacă acestea sunt acum angajate pe baza acestei diplome ar sufoca toate resursele instituţiei.
Comisarul-şef Daniel Bratu a spus ca printre infracţiunile pe care le cercetează Direcţia Economică este şi falsul informatic, infracţiune depistată şi atunci când se fac decontări de către unităţile spitaliceşti la Casa de Sănătăte.
"Începând de la infracţiuni de corupţie, dare, luare de mită şi condiţionarea exercitării actului medical de primirea anumitor foloase necuvenite până la internări fictive, decontări fictive, deturnări de fonduri, executări de lucrări necorespunzătoare, mulţi manageri de unităţi spitaliceşti au atras fonduri de la bugetul local sau de la bugetul Municipiului Bucureşti, de la Primăria Capitalei, pentru realizarea unor investiţii sau achiziţionarea unor sisteme sau mecanisme folosite în actul medical, dar fără nicio eficienţă", a precizat Daniel Bratu.
El a oferit exemplul foarte multor spitale care şi-au achiziţionat aparatură medicală care, "pe lângă faptul că în multe cazuri nu este nici performantă, dar chiar în cazul în care este performantă, personalul medical nu este instruit să o folosească, iar în multe cazuri sunt achiziţionate de la operatori economici care au interese directe pe lângă cadrele medicale, pe lângă managerii unităţilor spitaliceşti".
Alături de comisarul-şef Daniel Bratu, la conferinţa "Soluţii eficiente de luptă împotriva corupţiei şi a fraudei" au mai participat adjunctul şefului Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii din cadrul Ministerului Justiţiei (MJ), Sorin Tănase, avocatul Mihai Acsinte, specialişti din mediul de afaceri, precum şi din domeniul controlului intern, managementului riscului şi guvernanţei corporative. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)