Braşov: Proprietara Vâltorii de la Lisa, propusă pentru titlul de Tezaur Uman Viu - UNESCO

Braşov: Proprietara Vâltorii de la Lisa, propusă pentru titlul de Tezaur Uman Viu - UNESCO

Specialiştii Serviciului Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Reduta din Braşov au finalizat dosarul de candidatură la titlul de Tezaur Uman Viu, propunând-o pe Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa.

"Şi în acest an, judeţul Braşov a depus un dosar de candidatură la titlul de Tezaur Uman Viu - proiect implementat de UNESCO, prin Ministerul Culturii. Propunerea pentru această ediţie este pentru o instalaţie de tehnică populară, mai exact #vâltoarea de la #Lisa, a cărei proprietară este doamna Angelica Lungociu", a anunţat instituţia de cultură pe pagina de Facebook.



Complexul de instalaţii tradiţionale de prelucrare a lânii "La vâltori" este cel mai vechi din România, datând din anii 1850. Acesta a fost integrat, de către Muzeul de Etnografie Braşov, în circuitul turistic şi poate fi vizitat de public în localitatea Lisa, aflată în apropierea municipiului Făgăraş.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


"Cu secole în urmă, locuitorii din Lisa şi-au construit diverse instalaţii tehnice acţionate de forţa hidraulică furnizată de pârâul Lisa, ce curge pe lângă sat: mori pentru obţinerea făinei prin măcinarea boabelor de cereale, teascuri pentru stors uleiul din seminţe, joagăre pentru tăierea buştenilor de lemn, dârste şi pive pentru prelucrarea ţesăturilor groase din lână şi cazane pentru distilat rachiu. Din cele 19 instalaţii care au funcţionat în secolul XX, astăzi se mai păstrează 5 instalaţii dezafectate şi 3 instalaţii în funcţiune: moara lui Greavu Vasile, cazanul lui Paler Gheorghe şi complexul lui Greavu Viorel de "La Vâltori". Complexul de prelucrare a straielor al familiei Greavu funcţionează de peste un secol, fiind moştenit pe parcursul a trei generaţii: actualul proprietar, Greavu Viorel, a preluat meşteşugul de la tatăl său, Greavu Victor, care l-a învăţat la rândul său de la tatăl lui, Greavu Toma", conform informaţiilor prezentate pe site-ul propriu de Muzeul de Etnografie Braşov.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


Construcţia atelierului s-a realizat utilizându-se numai materiale, unelte şi tehnici tradiţionale, cunoscute de meşteri cioplitori în lemn. Amenajările hidrotehnice şi tehnologice au constat în lucrări de reparaţii a canalului de aducţiune, confecţionarea şi instalarea roţii hidraulice - inclusiv de transmitere a mişcării la instalaţii - şi lucrări de sistematizare a zonei (amenajarea căilor de acces rutiere şi pietonale, parcare, spaţii verzi), a mai precizat sursa citată.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


În 2021, dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, din partea judeţului Braşov a fost depus pentru "păstrătorul şi transmiţătorul de valori cultural identitare", Ştefan Lupu din municipiul Săcele.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


Programul derulat prin Ministerul Culturii vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”