Brașov: Fostul președinte al CJ Aristotel Căncescu și fostul senator Sebastian Grapă, în arest preventiv

Brașov: Fostul președinte al CJ Aristotel Căncescu și fostul senator Sebastian Grapă, în arest preventiv

Aristotel Căncescu, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Sebastian Grapă, fost senator, precum și fostul consilier județean Matei Gavril au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, au hotărât miercuri seară judecătorii Tribunalului Brașov după mai multe ore de audieri, în dosarul instrumentat de DNA în care sunt cercetați în legătură cu fapte de corupție la alegerile din 2012.

Fostul senator Sebastian Grapă, la data faptelor consilier județean și ulterior senator, este urmărit penal pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), conform unui comunicat al DNA

Înainte de intrarea în sala de judecată a Tribunalului Brașov, Sebastian Grapă a declarat că nimic adevărat în ceea ce spun procurorii și că trebuie avut în vedere "că astăzi oricine declară orice".

De asemenea, Gavril Matei, la data faptelor consilier județean și om de afaceri, a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată, iar Claudiu Cornea, la data faptelor consilier județean, a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.

În același dosar, procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar față de Sabin Adrian Neag, consilier județean și administrator al unei societăți comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Totodată, sunt urmăriți penal în această speță Cristinel Paltin — primar al comunei brașovene Șercaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și consilierii județeni Olimpiu Valentin Șoneriu, Ovidiu Răzvan Șandru, Vasile Ungureanu și Romulus Dragoș Crăciun, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aristotel Căncescu, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni), și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a le pune pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în CJ Brașov.

"Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv. Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012. Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în CJ Brașov", arată DNA.

Conform sursei citate, Căncescu a primit 170.000 lei de la Sebastian Grapă, 100.000 lei de la Claudiu Cornea, 60.000 lei de la Valentin Olimpiu Șoneriu, câte 50.000 lei de la Gavril Matei și Răzvan Ovidiu Șandru, 40.000 lei de la Vasile Ungureanu și 15.000 lei de la Dragoș Romulus Crăciun.

Căncescu este acuzat și că, în perioada 2012 — 2013, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ Brașov pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă și mai multe primării din județ.

"Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012", spun anchetatorii.

Conform aceleiași surse, Aristotel Căncescu a aprobat, în anul 2013, la cererea și cu ajutorul inculpatului Gavril Matei, alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziției de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de Gavril Matei.

DNA precizează că sumele aflate în fondul de rezervă al CJ Brașov au fost date în mod discreționar de Căncescu pentru "recompensarea" colaboratorilor politici.

"În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa. În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ținut o evidență a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia, care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi inițiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, fără discuții sau verificări", arată procurorii.

În aceeași perioadă, Cristinel Paltin, primar al comunei Șercaia, la cererea și cu ajutorul lui Sebastian Grapă, a încheiat cu o societate administrată și deținută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii având ca obiect întocmirea și predarea studiului "Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov", în valoare de 78.120 de lei.

Procurorii anticorupție menționează că acel contract a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităților școlare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziții, fără să fie întocmit un referat de necesitate și fără să existe un buget rectificat și fonduri aprobate.

"În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Șercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian. În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activități: a redactat în mod formal documente, studii și lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligațiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ și cantitativ, acestea fiind descărcate de pe internet, a pus la dispoziția primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menționate în contracte, a completat și semnat facturi, a redactat contracte, a retras bani din conturile societăților și a păstrat legătura cu primarii comunelor respective", se precizează în comunicat.

Prin aceasta a fost cauzat un prejudiciu bugetului CJ Brașov și primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru Sebastian Grapă.

AGERPRES / (AS — autor: Jana Pintili, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri