Braşov: Fostul preşedinte al CJ, Aristotel Căncescu - condamnat la 7 ani de închisoare în primă instanţă

Braşov: Fostul preşedinte al CJ, Aristotel Căncescu - condamnat la 7 ani de închisoare în primă instanţă

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a primit 7 ani de închisoare cu executare, iar fostul deputat Ion Diniţă, om de afaceri, 4 ani de închisoare, cu executare, pentru fapte de corupţie, potrivit deciziei instanţei, postată pe portalul Tribunalului Braşov.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în zece zile.

"(Instanţa -n.r.) dispune achitarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian - pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (...) dispune achitarea aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită (...) dispune achitarea aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor. (...) dispune achitarea aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În baza art 396 al 5 C.pr.pen cu aplicarea art 16 lit c C.pr.pen , prev de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal. ( faptă relativ la executarea contractului de achiziţie nr. 638/29.01.2007 pentru realizarea investiţiei 'Reabilitare, amenajare refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa' ), dispune achitarea aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(...) ( faptă relativ la executarea contractului de achiziţie nr. 56/05.05.2008 pentru realizarea investiţiei "Amenajare suprafeţe de joc - terenuri sportive la Liceul Andrei Şaguna"), conform sursei citate.

De asemenea, instanţa l-a achitat pe Căncescu privind comiterea infracţiunii de trafic de influenţă,

"(...) condamnă inculpatul Căncescu Aristotel Adrian la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al 1 lit a, b şi g C.pen pe o durată de 4 ani, pedeapsă complementară (...) condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 5 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (...) În baza art. 47 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev de art 66 al 1 lit a, b şi g C.pen pe o durată de 3 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 68 lit c C.pen ( faptă relativ la atribuirea contractului de achiziţii publice "Proiectare şi execuţie, reabilitare - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov - Consolidare şi reamenajare Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov - Corp B). (...) aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite - respectiv 2 ani închisoare - inculpatul Căncescu Aristotel Adrian având de executat în final pedeapsa de 7 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzută de art. 66 al 1 lit. a, b şi g C.pen pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 68 lit c C.pen", se arată în soluţia instanţei.

Conform documentului citat, a fost dedusă, din pedeapsă reţinerea de la 6 aprilie 2014 şi arestarea preventivă şi la domiciliu de la 24 octombrie 2014 la 22 iunie 2015.

"(...) dispune achitarea inculpatului Diniţă Ion - pentru comiterea infracţiunii de dare de mită (...)dispune achitarea aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor (...) condamnă inculpatul Diniţă Ion la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al 1 lit a teza II, b C.pen anterior pe o durată de 3 ani, pedeapsă complementară executabilă conform art 66 C.pen anterior. (...) condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzută de art. 64 al 1 lit a teza II, b C.pen anterior pe o durată de 4 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 66 C.pen anterior (...) contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Diniţă Ion, aceasta având de executat pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev de art 64 lit a teza II, b pe o durată de 4 ani, pedeapsă complementară executabilă cf art 66 C.pen anterior.

Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în acest dosar, pe 17 decembrie 2014, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie DNA - Serviciul Teritorial Braşov, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. În dosar au mai fost cercetaţi fostul deputat al Partidului Conservator (PC) Ion Diniţă, fostul administrator public al judeţului Braşov la data faptelor, Radu Ispas, precum şi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai unor instituţii din subordinea administraţiei judeţene, conform DNA.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov în perioada 2000-2016 a mai fost trimis în judecată, după 2013, în alte şase dosare instrumentate de procurorii DNA Braşov. AGERPRES / (AS - autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 Fiul unui milionar din București, arestat pentru tentativă de omor. Ar fi înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii

4 Foarte interesante amănunte

5 Crăciun cu craci antiviagra...