Braşov: Continuă audierea martorilor în procesul în care Aristotel Căncescu este judecat pentru fapte de corupţie
Procesul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, este judecat începând cu 2015 pentru fapte de corupţie a avut joi primul termen din acest an, judecătorii Tribunalului continuând audierea martorilor, printre care directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Scheii Braşovului, Vasile Oltean, fost consilier judeţean.
Unul dintre cei trei avocaţi ai lui Căncescu, Nicolae Vasilescu, a declarat pentru AGERPRES că instanţa nu se va putea pronunţa în acest dosar mai devreme de anul viitor.
"Este un dosar cu foarte mulţi martori, aproximativ 80. Au fost situaţii când un martor a cerut să aducă în instanţă încă un martor pentru a fi audiat. De asemenea, unul dintre cei care sunt cercetaţi în dosar, Ioan Diniţă, a cerut o expertiză destul de complexă, care încă nu este finalizată. O şedinţă durează în jur de patru ore, timp în care sunt audiaţi doi, trei martori. Vă spun că mai devreme de anul viitor acest dosar nu se va încheia", a spus avocatul.
Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată, pe 17 decembrie 2014, de procurorii Direcţie Naţionale Anticorupţie DNA - Serviciul Teritorial Braşov, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. În dosar mai sunt cercetaţi fostul deputat al Partidului Conservator (PC) Ion Diniţă, fostul administrator public al judeţului Braşov la data faptelor, Radu Ispas, precum şi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai unor instituţii din subordinea administraţiei judeţene, conform DNA.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov, judecătoarea Gabriela Ciolacu, a declarat joi pentru AGERPRES că Aristotel Căncescu mai are pe rolul Tribunalului Braşov alte cinci dosare aflate în diferite stadii procesuale.
"Este vorba despre două dosare unde instanţa a fost sesizată cu rechizitoriul. Dosarul intră în faza Camerei Preliminare unde judecătorul verifică cererile de excepţie, legalitatea avizului probelor şi alte documente din dosar. Se pronunţă printr-o încheiere, care poate fi atacată la Curtea de Apel şi contestaţia este soluţionată de judecătorul Camerei Preliminare de la Curtea de Apel, apoi vor ajunge la Tribunal pentru judecata de fond. Alte trei dosare sunt în faza de judecată, cu termene, unde se administrează probe, tot la Tribunal", a spus Ciolacu. AGERPRES/(A, AS - autor: Jana Pintili, editor: Nona Jalbă, editor online Ada Vîlceanu)