Brăila: Resturi dintr-o gâscă cu gât roşu, găsite în localitatea Victoria; poliţiştii fac cercetări
Poliţiştii au deschis o anchetă, la sesizarea Societăţii Ornitologice Române, pentru a cerceta dacă se întrunesc elementele constitutive ale vreunei infracţiuni în cazul găsirii, pe terenul unui localnic din localitatea brăileană Victoria, a resturilor dintr-o gâscă cu gât roşu, pasăre protejată de lege.
Societatea Ornitologică Română a semnalat, joi, dispariţia celei de-a treia din cele zece exemplare de gâscă cu gât roşu monitorizate de ornitologi în cadrul unui proiect european, resturi din aceasta fiind găsite într-o gospodărie din judeţul Brăila.
"Poliţiştii au fost sesizaţi, de către un angajat din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu Brăila, cu privire la faptul că pe raza localităţii Victoria s-ar fi comis o faptă de braconaj cinegetic. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că pe terenul unui localnic în vârstă de 52 de ani se află resturi ce provin de la o pasăre. Terenul respectiv nu este împrejmuit cu gard, iar în prezent este folosit pentru depozitarea hranei de animale. Bărbatul nu deţine calitatea de vânător şi nu este deţinător legal de armă de vânătoare. În continuare se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi dacă se întrunesc elementele constitutive ale vreunei infracţiuni", potrivit IPJ Brăila.
Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai ameninţate specii la nivel global, cuibăreşte în zona arctică a Rusiei şi iernează de-a lungul coastelor nordice şi vestice ale Mării Negre, iar în contextul existenţei unor lacune în cunoaşterea locurilor de cuibărit, ornitologii au decis monitorizarea a zece exemplare.
"Din decembrie până acum am pierdut trei exemplare cu emiţător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită azi (joi n.r.), în curtea unui sătean din Victoria, judeţul Brăila. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date la câine. Lângă bucăţi din ea, emiţătorul şi inele ornitologice aplicate de specialiştii din proiectul 'Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu'. Din păcate, a pierde trei din zece păsări cu transmiţător este extrem de îngrijorător", au scris reprezentanţii SOR pe pagina de Facebook a organizaţiei .
În luna decembrie a anului trecut, semnalul primit de la transmiţătorul unui alt exemplar de gâscă cu gât roşu a încetat în apropiere de Balta Albă, iar pe 4 ianuarie, ornitologii au găsit emiţătorul de la un alt exemplar pe un teren agricol. În acest ultim caz, reprezentanţii SOR cred că pasărea trăieşte.
Proiectul "Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu", derulat de Societatea Bulgară pentru protecţia Păsărilor în parteneriat cu mai multe organizaţii, printre care şi SOR, are drept obiectiv general conservarea speciei şi un buget de circa 2,6 milioane de euro. AGERPRES