Brăila: Doar un medic și două asistente, la Serviciul de Expertiză Medicală, după descinderile DNA

Brăila: Doar un medic și două asistente, la Serviciul de Expertiză Medicală, după descinderile DNA

Serviciul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila își desfășoară activitatea, în momentul de față, doar cu un singur medic și două asistente, după ce șefa instituției, Ana Boală, și alți doi medici ai aceleiași instituții, Rodica Țone și Cristinel Andreicuț, au fost reținuți de procurorii DNA, pentru 24 de ore, fiind urmăriți penal pentru luare de mită.

Directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Brăila, în subordinea căreia se află Serviciul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, Sorin Enache, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că singurul medic rămas în cadrul instituției, Victorița Anghelescu, va fi nevoit să îi suplinească și pe ceilalți trei ridicați de DNA, pentru că în locul lor nu pot fi aduși alți angajați ai CJP, având în vedere că posturile respective solicită competență de specialitate în sistem.

'În momentul de față, una dintre cele patru doctorițe este în activitate, împreună cu două asistente. Serviciul de Expertiză va încerca să își desfășoare activitatea în formula aceasta, cât vor putea și dumnealor să facă față, pentru că volumul pacienților rămâne același. Despre suplinire din altă parte nici nu poate fi vorba, pentru că ceilalți salariați ai Casei nu au nicio competență în acest sistem. Este o activitate complet diferită, unde trebuie pregătire de specialitate. În privința celorlalte trei colege ale noastre, nu am primit nicio informare oficială', a declarat Sorin Enache.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Casa Județeană de Pensii Brăila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un număr de 73 de persoane pe fondul identificării unor discrepanțe între diagnosticele menționate în dosarele beneficiarilor și istoricul medical al acestora.

În perioada februarie — martie 2014, Compartimentul de Inspecție Socială din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brăila a efectuat un control asupra activității Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila, iar în 60 de dosare au fost constatate nereguli grave de natură a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.

La nivelul județului Brăila sunt înregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, în perioada 1 ianuarie — 31 decembrie 2013 au fost evaluate și încadrate în grad și tip de handicap 5.711 persoane, după cum urmează: 1.152 persoane — cu certificat permanent; 4.530 persoane — cu certificat anual; 2 persoane — cu certificat pe 2 ani; 26 persoane — certificat pe 6 luni și o persoană — certificat pe 3 luni.

Șefa Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, Ana Boală, și alți doi medici ai aceleiași instituții, Rodica Țone și Cristinel Andreicuț, specializați în medicina muncii, ridicați marți de DNA au fost reținuți miercuri de procurorii anticorupție, fiind urmăriți penal pentru luare de mită.

Conform DNA, în perioada aprilie — iunie 2015, șefa Serviciului, Ana Boală, cu ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar și al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 și 500 lei de pacient) persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obțină pensii de handicap.

"În perioada 27 aprilie — 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la 73 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare și nealimentare", arată DNA.

Banii și produsele erau pentru ca medicul să stabilească gradul de invaliditate al acestora, astfel încât solicitanții să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

În aceeași perioadă, Rodica Țone a primit bani și produse de la 72 de pacienți pentru evaluarea capacității de muncă iar Cristinel Andreicuț, 1.250 lei, de la 8 pacienți examinați (între 50 și 200 de lei de pacient), pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale în vederea obținerii pensiei de handicap.

"La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienți, în scopul anterior menționat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane", mai arată DNA.

Ancheta DNA vine la o lună de zile de la descinderile care au avut loc la Poliția Rutieră Brăila, unde 22 de angajați ai instituției au fost ridicați de procurorii anticorupție, fiind acuzați de luare de mită.

Procurorii DNA au mai descins la Brăila, în februarie anul acesta, când i-au ridicat pe fostul șel al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Iulian Danielescu, un fost inspector școlar și alte opt persoane, acuzați de fapte de corupție. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri