Box: O anchetă dezvăluie existenţa unor arbitraje suspecte la JO 2016
Cinci dintre cele şase medalii câştigate de boxerii francezi la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro au venit după "meciuri suspecte" de manipulare din partea arbitrilor, dezvăluie joi o anchetă independentă, citată de AFP.
"Nu vom cunoaşte niciodată numărul real al meciurilor manipulate la Rio", a avertizat juristul canadian Richard McLaren, specialist al investigaţiilor în sport, în raportul său de etapă de 150 de pagini consacrat boxului.
Echipa sa a confirmat însă existenţa, suspectată de mai mulţi ani, a unui "sistem" de înşelătorie orchestrat în cadrul Federaţiei internaţionale a boxului amator (AIBA) şi a identificat printr-o metodă statistică unsprezece "meciuri suspecte" la JO de la Rio.
Aproape jumătate dintre meciurile suspectate că au fost trucate au dus la obţinerea unor medalii de către pugilişti francezi, începând cu finalele câştigate de Tony Yoka în faţa britanicului Joe Joyce (categoria +91 kg) şi de prietena sa Estelle Mossely împotriva chinezoaicei Junhua Yin (60 kg).
Printre meciurile suspecte sunt victoriile obţinute în semifinale de Sarah Ourahmoune şi Sofiane Oumiha, care au obţinut medalia de argint la cat. 51 kg, respectiv 60 kg, şi victoria din sferturi de finală a lui Souleymane Cissokho, ce i-a asigurat bronzul la 69 kg.
Dintre cei şase francezi medaliaţi la aceste Jocuri, doar Mathieu Bauderlique, bronz la categoria semigrea (81 kg), nu este menţionat în această anchetă.
Concluziile anchetei "vor fi înmânate" AIBA, care "va trebui să stabilească" dacă aceste meciuri au fost într-adevăr manipulate şi dacă rezultatul lor trebuie modificat, a indicat presei Richard McLaren, întrebat despre o eventuală reatribuie a medaliilor.
La rândul său, preşedintele federaţiei, rusul Umar Kremlev, ales la sfârşitul lui 2020, a promis că "va examina cu atenţie raportul şi va vedea ce măsuri sunt necesare pentru a garanta corectitudinea", în condiţiile în care AIBA încearcă refacerea credibilităţii sale şi salvarea locului boxului în programul olimpic.
Raportul McLaren nu-i acuză pe boxeri sau anturajul lor că au intervenit direct pentru a influenţa meciurile, ci dezvăluie un vast sistem de influenţă pilotat la vârful AIBA, condusă atunci de taiwanezul Ching-Kuo Wu.
Ancheta îl implică mai ales pe francezul Karim Bouzidi, fost director executiv al AIBA, care a fost demis cu trei zile înainte de încheierea JO de Rio: acum doi ani, el a fost deja suspectat că s-a înţeles cu cei mai bine cotaţi arbitri-judecători (de categoria "cinci stele", care ar fi trebuit să ridice nivelul arbitrajului) pentru a favoriza unele ţări.
Anchetele lui Richard McLaren au dezvăluit existenţa dopajului de stat din Rusia sau neregulile din cadrul Federaţiei internaţionale de haltere.
"Bazele au fost puse cu câţiva ani mai înainte, cel puţin începând cu Jocurile Olimpice care au avut loc în secolul XXI până la competiţiile din jurul lui 2011 şi (Jocurile de la) Londra 2012. Calificările pentru Rio au fost terenul de antrenament pentru corupţie şi trucarea de meciuri. Metodologia a fost perfecţionată în vederea unei utilizări" la JO, a comentat joi Richard McLaren, citat de L'Equipe.
"Boxul are o problemă, nu este o chestiune de reguli şi de procese. Este o problemă cu oamenii. Prea mult timp, oamenii au luptat în afara regulilor", a conchis McLaren. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Andreea Lăzăroiu)