Botoşani: Prima şcoală sătească de stat din Moldova, înfiinţată în 1841 la Darabani, va fi reconstruită
Prima şcoală sătească de stat din Moldova, care a fost înfiinţată în 1841 la Darabani, va fi reconstruită pe locaţia iniţială, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul oraşului, Alin Gîrbaci.
Potrivit acestuia, după Revoluţia din 1989 şcoala a fost abandonată, iar după anii 2000 s-a autodemolat, nemaiexistând astăzi decât amprenta la sol pe locul fostei clădiri.
Reconstrucţia primei şcoli săteşti de stat face parte dintr-un proiect pe care administraţia locală din Darabani îl va implementa alături de Asociaţia Nord, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, fiind finanţat prin Timbrul de Arhitectură.
"Şcoala va fi un muzeu, va fi parte integrantă a Muzeului de Istorie şi Etnografie Darabani. Acum, la Darabani, unde este casa Balş, funcţionează un muzeu de istorie pe care nioi am reuşit să deschidem şi să îl autorizăm la Ministerul Culturii. Pe lângă clădirea respectivă, ne dorim foarte mult ca de anul acesta să începem reconstrucţia primei şcoli săteşti de stat din Moldova", a afirmat Gîrbaci.
Prima şcoală va fi reconstruită folosind tehnici şi materiale tradiţionale, implicând specialişti în patrimoniu, studenţi la arhitectură, elevi din Darabani şi meşteri din regiune într-un proiect de educaţie de patrimoniu şi de redescoperire a memoriei locului.
"Prima şcoală va deveni un spaţiu interactiv pentru educaţie culturală, istorică şi de patrimoniu pentru elevii şcolilor din Darabani şi din regiune. Odată reconstruită, Prima şcoală va deveni secţie a Muzeului Nordului, înfiinţat în 2014 la Darabani de către Asociaţia Nord, Primăria Oraşului Darabani şi colecţionarul pasionat de istoria locală Dumitru Haha, urmând să găzduiască nu doar o expoziţie permanentă dedicată istoriei învăţământului rural din Moldova, ci şi o serie de activităţi educaţionale realizate în colaborare cu şcolile din zonă", se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Nord.
În luna aprilie, la Darabani vor avea loc mai multe ateliere la care vor lua parte viitorii voluntari de pe şantierul de reconstrucţie a şcolii. Primul atelier este de amenajare şi pregătire zonă limitrofă şantier, al doilea de transmitere a tehnicilor şi metodelor tradiţionale de lucru în procesul de reconstrucţie, iar al treilea de pregătire a expoziţiei finale "Prima Şcoală Sătească de Stat de la Darabani". AGERPRES/(A/ AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)