Botoșani: Polițiștii de frontieră ridicați de procurorii DIICOT furnizau traficanților informații secrete
Cei doi agenți de la Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți din județul Botoșani, care au fost ridicați, joi, pentru a fi audiați de procurorii Biroului Teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) într-un dosar de contrabandă cu țigări, ofereau traficanților informații secrete despre poziționarea patrulelor de polițiști de frontieră în zonele pe unde erau introduse țigările, se arată într-un comunicat remis, joi, de DIICOT.
'Activitatea infracțională a grupului infracțional a fost sprijinită și de către două persoane care în calitate de polițiști de frontiera în cadrul S.P.F. Rădăuți Prut au furnizat date și informații privind modul de patrulare al Poliției de Frontieră în zona localității Mitoc', se precizează în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, 'membrii grupului au aprovizionat în permanență piața neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a țigaretelor, cantitățile rulate și frecvența livrărilor de țigarete'.
Începând cu luna februarie a acestui an, au fost identificate un număr de șase grupuri infracționale organizate, care au săvârșit infracțiunea de contrabandă, acționând în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina.
Țigările de contrabandă erau introduse în România de către palierul ucrainean al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităților Bajura—Darabani, iar de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităților Păltiniș—Horodiștea, Rediu—Rădăuți Prut—Miorcani, Cotu Miculinți—Crasnaleuca, Mitoc și Liveni—Manoleasa Prut, de unde erau preluate, transportate, depozitate și comercializate de către membrii celor șase grupări infracționale pe piața neagră din județul Botoșani.
'S-a reținut că țigările erau preluate și transportate pe teritoriul României de 'cărăuși' sau cu ajutorul unor aparate de zbor de tip dronă, depozitate temporar la domiciliul membrilor grupului sau în alte locuri prestabilite și ulterior distribuite', se mai arată în comunicat.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei.
Procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani au efectuat, joi, un număr de 39 percheziții domiciliare pe raza județului Botoșani, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unor grupuri infracționale organizate specializate în contrabandă cu țigarete și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. La sediul DIICOT Botoșani vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 39 persoane, respectiv 34 suspecți și cinci martori.
Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Iași, Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani—S.A.S. Botoșani și Compartimentului Sprijin Operativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
AGERPRES/ (AS—autor: Cristian Lupașcu, editor: Mihai Simionescu)