Botoşani: Muncitorii din Sri Lanka ajunşi pe Aeroportul Otopeni ar fi trebuit să fie preluaţi de un alt angajator
Cei 36 de muncitori din Sri Lanka, care au lucrat într-o fabrică de confecţii din Botoşani şi care au stat în carantină instituţionalizată timp de două săptămâni, au plecat, duminică, spre Bucureşti cu scopul de a se angaja la o altă firmă din Capitală, însă au ajuns în Aeroportul Otopeni, a anunţat, luni, Centrul Judeţean de Comunicare (CJC,) coordonat de Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, locurile de muncă din Bucureşti ar fi fost obţinute prin intermediul unui avocat al cetăţenilor asiatici, iar reprezentanţii fabricii de confecţii din Botoşani sunt cei care le-au asigurat mijloacele de transport.
"Pe perioada carantinării, atât autorităţile, cât şi angajatorul s-au aflat într-o continuă colaborare cu cetăţenii sri-lankezi în vederea găsirii soluţiilor optime după ieşirea din carantină, în funcţie de doleanţele personale. Prin urmare, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 36, şi-au manifestat intenţia de a pleca la Bucureşti, unde şi-ar fi găsit un alt loc de muncă în zona Colentina şi doar patru dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a se reîntoarce la GT Company. Potrivit GT Company, în urma discuţiilor cu avocata cetăţenilor sri-lankezi, s-a solicitat ajutorul în vederea transportării lor la Bucureşti, în zona Colentina, acolo unde urmau să fie primiţi de către noul angajator. În acest context, ca urmare a contactării unei firme de transport din Botoşani şi prezentării situaţiei, conducerea firmei s-a oferit să îi transporte pe cheltuiala proprie. Conform reprezentanţilor transportatorului, pe perioada deplasării spre Bucureşti au existat neînţelegeri între cetăţenii sri-lankezi, în sensul că o parte şi-a dorit să ajungă la aeroport, iar o parte la noul angajator", se precizează în informarea de presă transmisă de CJC.
Autorităţile din Botoşani afirmă că "ipoteza potrivit căreia cetăţenii sri-lankezi au fost abandonaţi nu poate fi luată în calcul", deoarece toate părţile implicate, respectiv Instituţia Prefectului, organele de ordine, firma angajatoare, Biroul pentru Imigrări al judeţului Botoşani, Direcţia de Sănătate Publică, "au colaborat în aşa fel încât situaţia cetăţenilor sri-lankezi să se soluţioneze".
Infirmarea CJC arată, de asemenea, că, în baza datelor furnizate de Biroului pentru Imigrări, "cetăţenii străini din Sri Lanka sunt titularii unui permis unic valabil, document eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări care atestă dreptul de şedere şi de muncă pe teritoriul României" care rămâne valabil până la expirarea perioadei pentru care a fost eliberat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data înregistrării încetării raporturilor de muncă cu angajatorul GT Company. În acest interval de timp, un alt angajator poate solicita eliberarea unui aviz de angajare, aceştia putând ulterior să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajare în muncă. În baza acestui document, cetăţenii sri-lankezi se pot deplasa oriunde pe teritoriul României, pot părăsi teritoriul statului român şi reintra pe toată durata valabilităţii permisului de şedere.
"Aşadar, conform informaţiilor referitoare la situaţia juridică a cetăţenilor străini din Sri-Lanka furnizate de Biroul pentru Imigrări al judeţul Botoşani, nu există bază legală de a-i reţine în Botoşani fără voia lor. De asemenea, facem menţiunea că, inclusiv în cursul zilei de astăzi (luni - n.r.), conducerea GT Company şi-a reiterat intenţia de a-i reangaja pe toţi cetăţenii sri-lankezi, inclusiv prin asigurarea transportului către Botoşani", se mai precizează în informarea CJC. AGERPRES