Botoșani: Mitropolitul Moldovei Teofan spune că e rezervat în privința candidaturilor preoților pentru consiliile locale

Botoșani: Mitropolitul Moldovei Teofan spune că e rezervat în privința candidaturilor preoților pentru consiliile locale

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și-a manifestat, duminică, reținerea față de candidaturile unor preoți, ca independenți, pentru a deveni consilieri locali.

El a declarat, pentru AGERPRES, că "mirenii au obligația de a apăra interesele cetății" și că în componența consiliilor locale trebuie să acceadă "creștini adevărați".

"Eu sunt rezervat în această privință, pentru că avem nădejde că o viață normală în societate și în cetate trebuie să fie apărată nu numai de preoți, ci și de creștinii mireni, laici. De aceea, nădăjduim că între membrii consiliilor locale sau județene să se afle creștini mireni adevărați, care să înțeleagă că este de datoria lor să apere interesele cetățenii, să facă cele bune pentru satul respectiv, pentru comunitatea respectivă și să aibă bineînțeles grijă și de sfintele biserici", a afirmat ÎPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat, duminică, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Agafton din județul Botoșani.

Preoții au obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, în situații excepționale ei pot candida, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor, a informat Patriarhia Română într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Potrivit comunicatului citat, Sfântul Sinod al BOR face câteva precizări, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, "din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale".

"În calitate de cetățean și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea de a participa la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret", a precizat Sfântul Sinod al BOR.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale și să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local.

"Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod și regulamentele bisericești, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale. Totuși, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemați clericii în viața comunităților pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situații excepționale, preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor", se menționează în comunicatul citat.

Preoții și diaconii care au obținut, în mod excepțional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul județean vor fi suspendați de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campanie, subliniază BOR.

Totodată, ei vor adopta în timpul campaniei electorale "un comportament adecvat demnității preoțești", vor respecta legislația în vigoare privind campaniile electorale și alegerea autorităților administrației publice locale și nu vor folosi în scopuri electorale lăcașurile de cult.

Sfântul Sinod reînnoiește apelul său către liderii partidelor politice de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

"Sfântul Sinod reamintește faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susține vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toți cetățenii să-i aleagă pe acei candidați care arată credință în Dumnezeu și responsabilitate față de comunitate, apără și susțin demnitatea vieții umane, a familiei tradiționale și promovează educația școlară integrală care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală", se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

AGERPRES / (A — autor: Cristian Lupașcu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…