Botănoiu (MADR): E prematur să facem prognoze pe producții; discutăm când avem recolta în hambar
Campania de recoltare pentru culturile însămânțate în toamnă este în plină desfășurare la nivel național, lucrările la orz fiind realizate pe aproape 80% din suprafață, orzoaica de toamnă pe mai mult de jumătate, în timp ce rapița se apropie de 40% din suprafață, iar grâul este abia la debut.
"Rapița este recoltată pe aproape jumătate din suprafață la nivel național, iar producțiile variază de la 2.000 la 4.500 de kilograme la hectar, în funcție de zonă, însă recolta este în limite normale. Orzul în schimb este aproape finalizat. A început și recoltatul grâului, dar ritmul depinde mult de condițiile meteo. Dacă mai sunt ploi și băltiri se întârzie puțin cu recoltatul, iar calitatea grâului se poate deprecia. Îngrijorările noastre sunt legate de temperaturile ridicate care afectează atât cultura grâului, cât și celelalte culturi aflate pe rod, floarea soarelui, porumbul, pentru că duc la scoaterea rapidă a apei din plantă, împiedică polenizarea și fac polenul steril. Prognoza meteo spune că vor fi călduri foarte mari în perioada următoare, în lunile iulie și august", a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Oficialul MADR susține că la ora actuală este prematur să se facă prognoze pe producțiile vegetale din acest an, iar cel mai bine ar fi "să discutăm când avem recolta în hambar".
"E nevoie clar de irigații, dar și acestea rezolvă doar o parte din problemă. Nu este o situație în care să fim extrem de încântați, dar nicio o situație dramatică. A fost și este un an dificil pentru că în toamnă s-a semănat mai târziu, în primăvara la fel, pentru că au fost ploi și temperaturi scăzute, iar perioada de înflorit a venit pe secetă și pe temperaturi ridicate. În aceste condiții, trebuie să ai tehnologii foarte bine adaptate cu hibrizi scurți. Deocamdată nu avem o situație exactă a suprafețelor calamitate de ploi în exces și de grindină, pentru că tot ceea ce înseamnă calamități se contabilizează prin ordin al prefectului prin dosare de calamități și vom ști exact abia când se închide capitolul recoltat. E prematur să facem prognoze pe producții. Este bine să discutăm când avem recolta în hambar", a explicat Botănoiu.
Potrivit sursei citate, la ora actuală există în jur de 300.000 de hectare contractate pentru irigat, iar în aceste zone unde există solicitări și contracte de irigat, ANIF a dus apa pe canale, în timp ce energia electrică utilizată are preț reglementat. Botănoiu afirmă că legea îmbunătățirilor funciare care se află la președinte pentru promulgare va ajuta foarte mult la repunerea în funcțiune a infrastructurii principale de irigații.
"În legea îmbunătățirilor funciare am trecut ca de la anul toate asociațiile profesionale să poată veni în parteneriat cu ANIF să cumpere energie la preț reglementat. ANIF are energie cumpărată la un preț reglementat de 146 de lei MWh, în timp ce prețul pe bursă era de 170 lei MWh. Așteptăm să vină promulgată legea de la președinte cu tot ceea ce înseamnă abonamente, cotizații, și cred că va ajuta enorm pentru că ne va permite să reparăm infrastructura principală, dar și să facem intervențiile la timp", a adăugat Daniel Botănoiu.
Potrivit datelor centralizate de MADR până la data de 28 iunie 2016, orzul a fost recoltat de pe 79,4% din suprafață, respectiv de pe 238.112 hectare (ha), iar producția obținută se cifrează la 1,055 milioane tone. Suprafața aflată în cultură este de 299.787 ha.
Lucrările la orzoaica de toamnă au fost realizate pe 45.625 ha (61,5%) din cele 74.165 ha aflate în cultură, iar producția obținută până în prezent este de 228.290 tone, în timp ce la rapița pentru ulei s-a recoltat 39,8% din suprafață, respectiv 185.479 ha, iar cantitatea se ridică la 498.970 tone.
Recoltatul grâului și al secarei este doar la început, lucrările fiind realizate pe 7,7% din suprafață, adică 162.253 ha dintr-un total de 2,095 milioane ha însămânțate în toamnă. Cantitatea obținută de pe aceste suprafețe este de 613.670 tone.
Ultima prognoză a Comisiei Europene din luna iunie estimează că în 2016 vor fi producții medii mai mici față de anul trecut în majoritatea statelor comunitare, deși pentru România sunt prognozate randamente mai ridicate față de media Uniunii Europene la floarea-soarelui, grâu și porumb.
AGERPRES