Boştină (ASPES): România ar putea fi în anul 2040 undeva pe locul 10 în Uniunea Europeană

Boştină (ASPES): România ar putea fi în anul 2040 undeva pe locul 10 în Uniunea Europeană

România ar putea fi în anul 2040 undeva pe locul 10 în Uniunea Europeană, ţara noastră fiind pe locul 6 în ceea ce priveşte suprafaţa şi pe locul 9 în ceea ce priveşte populaţia, având în acest fel suportul material şi uman să se realizeze acest lucru, a afirmat, marţi, Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

"Ultimii 32 de ani ne-au adus în situaţia în care suntem astăzi să constatăm că nu s-a făcut ce trebuie, să fie clar, şi să facem apel la cei care administrează şi vor administra ţara ca România să fie în anul 2040, scrie şi în carte, scrie Napoleon Pop această chestiune, undeva pe locul 10 în rândul naţiunilor din Uniunea Europeană. Ceea ce este o realitate, pentru că aşa cum vă spuneam, suntem pe locul 6 în ceea ce priveşte suprafaţa şi pe locul 9 în ceea ce priveşte populaţia. Deci avem suportul şi material şi uman să se realizeze acest lucru. Mai mult, trebuie să fim conştienţi de faptul că în evoluţie pot fi introduse suficient de bine elementele de valorificare a potenţialului uman. Să-l ţinem acasă, să nu mai plece în străinătate. Să nu contribuie la creşterea PIB-ului altor ţări, ci să contribuie la creşterea PIB-ului României. Să aducem la aceeaşi direcţie mijloacele financiare care sunt în România pentru finanţarea economiei", a spus Constantin Boştină, întrebat cum îşi doreşte să arate Româna în 2040 şi cum crede că va arăta în realitate.

El a menţionat că este o falsă problemă că România nu are finanţare în condiţiile în care în depozitele bancare sunt peste 300 de miliarde de lei.

"România, să fie clar, nu e este o ţară săracă. România este o ţară bogată, dar are în ea oameni mulţi şi foarte mulţi săraci. Trebuie să schimbăm paradigma în care judecăm lucrurile. Să nu ne văităm că suntem o ţară săracă, să vedem cum ieşim. Putem să ieşim, dacă vrem să ieşim, şi trebuie să ştim să ieşim, şi dacă vrem să ştim să ieşim trebuie să folosim ce? Ştiinţa conducerii, ştiinţa organizării economiei. Deci România ar putea fi în anul 2040 undeva pe locul 10 în Uniunea Europeană. Totul e să tragă toţi în aceeaşi direcţie. Să nu fim ca o trăsură cu patru cai din care doi trag înainte, unul trage în stânga, altul trage în dreapta şi există riscul să se răstoarne", a declarat Boştină, la lansarea cărţii "Să gândim mai departe de azi. Modelul economic românesc în U.E. România-Orizont 2040".

El a precizat că România trebuie să exploateze resursele naturale şi nu să le vândă.

"Trebuie să facem societăţi mixte în care noi venim cu potenţialul pe care îl avem naţional, în care dacă nu avem suficientă tehnologie să ne găsim parteneri care să vină cu tehnologia. Ei vin şi cu tehnologia, vin şi cu finanţarea, vin şi cu piaţa, dar gândit pe o formulă de adevărat parteneriat. Nu noi 5% şi alţii 95%. Ca să nu evoc nimic altceva decât gazul din Marea Neagră. Cum poţi să tratezi, indiferent, am scris în cartea mea cealaltă, "În ochiul Ciclonului", cum poţi să tratezi gazul din Marea Neagră, care este o bogăţie naţională, în condiţiile în care există încă din 1978 o convenţie semnată cu Statele Unite ale Americii că exploatarea a gazului din Marea Neagră, şi este convenţie care nu a decăzut, numai că ne-am făcut că o uităm, o lăsăm în sertar, era 50% cu 50%. 50% partea românească, 50% parte americană, care venea cu tehnologia şi venea cu banii, iar piaţa principală era piaţa românescă şi era exces pentru export. Şi acum stăm şi o bâjbâim cu gazul din Marea Neagră de câţiva ani de zile şi am intrat în criză energetică. În condiţiile în care, să dau şi un răspuns, cel mai recent închidem Mintia, capacitate de 1.100 de MW producţie de energie electrică, pe ideea că e poluantă. Dar de ce nu s-au instalat repede alături de ea nişte turbine pe gaz, să se conecteze la sistemul şi la infrastructura....Ca să dau un exemplu de ce e de făcut. Asta se poate face în 3 luni de zile. Nu trebuie să o ţinem iarăşi pe cărbune că o să zică Europa că poluăm, deşi nemţii merg pe cărbune, polonezii merg pe cărbune. Fiecare îşi protejează până la urmă interesul naţional. Şi de aceea nu se găseşte în buzunarul românului ceea ce ar trebui să găsească şi de aceea nu avem dezvoltare economică", a spus Constantin Boştină.

El a afirmat că ar trebui desfiinţată comparabilitatea ţărilor după produsul intern brut pentru că este o falsă problemă şi trebuie făcut un indicator care să compare ţările după avuţia naţională şi punerea într-un circuit economic mondial a potenţialului fiecăruia pe condiţii reciproc avantajoase. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”