Borrell: Serbia și Kosovo au convenit asupra unui curs de acțiune pentru normalizarea relațiilor
Șeful serviciului de politică externă al UE a subliniat că primul lucru pe care Kosovo a acceptat să-l facă a fost „lansarea imediată a negocierilor în cadrul dialogului mediat de UE pentru a asigura nivelul necesar de autoguvernare a comunității sârbe din Kosovo”.
Josep Borrell. Foto: EPA-EFE
Președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti au convenit asupra unui curs de acțiune pentru normalizarea relațiilor, iar primul pas ar trebui să fie îndeplinirea obligațiilor Pristinei de a acorda minorității sârbe drepturile de autoguvernare, a anunțat sâmbătă Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în urma discuțiilor din Macedonia de Nord între liderii din Kosovo și Serbia mediate de UE, care au durat mai bine de 12 ore. Declarația sa a fost difuzată de serviciul de presă al Comisiei Europene.
„Sunt bucuros să anunț că după 12 ore de negocieri avem un acord, Kosovo și Serbia au convenit asupra implementării Acordului privind normalizarea relațiilor dintre ele”, a spus el. Medierea UE a vizat asigurarea nivelului necesar de auto-autonomie a comunității sârbe din Kosovo.
„Tot ceea ce părțile au convenit: acordul (ajuns la 27 februarie la Bruxelles) și fiecare acțiune în cadrul procedurii de implementare a acestuia vor deveni parte din drumul lor către Uniunea Europeană”, a spus Borrell, subliniind că va urma imediat să înceapă lucrul pentru includerea tuturor acestor prevederi în documentele oficiale în cadrul negocierilor de aderare.
"Astfel, ambele părți vor fi obligate să îndeplinească acest acord. Iar noi, cei din Uniunea Europeană, le vom cere cu strictețe să își îndeplinească obligațiile. Nerespectarea va avea consecințe", a subliniat el. "Pentru a adera la Uniunea Europeană, Serbia și Kosovo trebuie să își normalizeze relațiile; nu există altă cale”.
„Trebuie să recunosc că noi (UE) am propus un curs de acțiune mai ambițios și mai detaliat; din păcate, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra acestei propuneri detaliate. Acest lucru s-a întâmplat, în special, datorită faptului că Kosovo a fost nu este gata să dea dovadă de flexibilitate, iar Serbia a refuzat anterior să semneze acordul, deși și-a exprimat disponibilitatea de a începe implementarea acestuia. Pentru a ocoli această problemă, a trebuit să facem o serie de acorduri creative, dar părțile nu au putut ajunge la un acord reciproc acceptabil la soluția pe care am propus-o. Prin urmare, acordul va fi considerat aprobat prin declarația mea (și nu o declarație comună semnată de toate părțile, așa cum se presupunea inițial), care va fi publicată”, a menționat șeful diplomației europene. A refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.
Acord de normalizarePe 27 februarie, Vučić și Kurti, la discuțiile mediate de Borrell la Bruxelles, au convenit asupra „Acordului privind calea normalizării relațiilor dintre Kosovo și Serbia” pregătit de UE. Cu toate acestea, nu l-au semnat și au amânat discuția cu privire la succesiunea de acțiuni pentru implementarea ei până pe 18 martie. Documentul include recunoașterea reciprocă a pașapoartelor, refuzul Serbiei de a reprezenta Kosovo pe scena mondială, schimbul de misiuni diplomatice, precum și obligațiile legale ale părților de a lucra pentru o „normalizare cuprinzătoare a relațiilor”.
Sursa: adevarul.ro