Boroianu: Breban s-a închipuit instalat ca despot al ICR; despoţii nu pot fi ambasadori culturali

Boroianu: Breban s-a închipuit instalat ca despot al ICR; despoţii nu pot fi ambasadori culturali

Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), spune că l-a marcat recenta "ieşire curmezişe" a lui Nicolae Breban, precizând că, din păcate, scriitorul "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, însă despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali.

Într-un text intitulat "Despărţirea de Breban (şi nu numai)?", semnat de Radu Boroianu şi publicat vineri pe site-ul ICR, preşedintele Intitutului îşi expune pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul şi scriitorul Nicolae Breban, care urma să ocupe funcţia onorifică de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei.

Reacţia lui Radu Boroianu vine după ce, într-o conferinţă de presă organizată pe 5 mai, la sediul ICR, Nicolae Breban a făcut mai multe afirmaţii considerate scandaloase.

"(...) mă doare, mă costă, m-a marcat ieşirea curmezişe a marelui romancier şi cărturar Nicolae Breban, ieşire greşit temperamentală, vulgară, fără rost, şi mai cu seamă, în neascultată contradicţie cu spusele mele asupra rolului diplomaţiei culturale şi sensul strategiei pe care o propuneam Institutului Cultural Român, pentru creşterea identităţii noastre ce nu poate subzista decât prin cultură. În locul dialogului s-a întrevăzut revanşa. Am încercat să ies zâmbind din neaşteptata încleştare de orgoliu şi faptul că-l preţuiam atât pe făptaş mi-ar fi ajutat să rămân senin şi mai ales să nu replic celor care au sărit ca arşi", spune Radu Boroianu.

El mai afirmă că Nicolae Breban "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, precizând însă că, "oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali".

"Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a închipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali. Oricât te-aş preţui, oricât m-aş fi opus şi altor excluderi aberante apărute din orgoliile altora şi citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivănescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban şi Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, şi chiar Horia Bernea, mă despart şi de atitudinea Domniei Tale. Şi de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca să reteze! Voi continua să cred în valoarea operei tale scriitoriceşti şi în special în informaţia ta enciclopedică, Nicolae Breban!", spune Radu Boroianu.

El precizează că îi invită pe cei doritori "să continue disputa astfel stârnită, să o curme". "Eu unul nu aşa înţeleg polemica de idei şi nu voi mai răspunde decât pentru vorbele sau faptele mele. Cei condamnaţi la singurătate, să şi-o asume. Cei darnici şi dornici, tineri sau maturi deopotrivă, să ni se alăture! Pentru mine, odată cu a doua ieşire din politică în favoarea diplomaţiei, de această dată culturale, cele două propoziţii limpezi şi tăioase, scrise de Alexandru Paleologu, îmi devin îndreptar de conduită: 'De aceea cultura este un imperiu al păcii. De aceea anticultura este atât de agresivă'. Şi tot de aceea mi-am permis să pun, în faţa acestei publice luări de poziţie, credo-ul meu profund! De acum înainte, eliberat din zodia răspărului, alături de colegii mei, vreau să trecem la fapte!", mai spune Radu Boroianu.

Boroianu îl întreabă totodată pe Breban dacă poate să fie "un bun sfătuitor" în aceste condiţii.

"În spiritul marilor mei formatori, care era şi spiritul bunicului şi tatălui meu, îl întreb pe creatorul Nicolae Breban, neputând face abstracţie nici de ideea sa de cultură naţională şi nici de cultura sa polifonică: poate o fire atât de năbădăioasă să fie un bun sfătuitor? Să mă despart, în sensul noician, de consultantul pe care-l anunţasem! Cu durere prietenească, din considerente instituţionale şi din ataşament faţă de noţiunea de solidaritate a valorilor, în afara disputelor, ar fi o posibilitate. Până atunci îl învit, şi pe el şi pe alţii, la un colocviu asupra criteriilor de apreciere a valorilor creativităţii româneşti, fără patimi, fără orgolii. Poate mai la vară, când soarele va mai ostoi temperamentele prea vulcanice. Sau, cine ştie, mai la toamnă, când soarele se domoleşte!", mai spune Boroianu.

El îşi încheie mesajul precizând: "Până atunci, pot îndura şi absenţa unui Consiliu Consultativ care nu a existat în istoria ICR decât pe hârtie! Sunt convins că nu voi rămâne singur. Cum ar fi, Nicolae, dacă ai considera şi Domnia Ta că mai profitabil pentru toţi fi-va să nu mai despărţim pe nimeni de nimeni? Adică, deloc!".

La conferinţa de presă organizată pe 5 mai, la sediul Institutului Cultural Român, Radu Boroianu spunea că era pregătit să-l roage pe academicianul Nicolae Breban să fie preşedintele de onoare al Consiliului consultativ al ICR. Boroianu făcea referire în acest sens la "calitatea multiplă" a lui Breban, "de mare creator, probabil cel mai important romancier ale epocii moderne pe care l-a dat România". "(...) dar în acelaşi timp, poate puţini dintre dumneavoastră mai ştiu, că domnul Breban este la el acasă în lumea muzicii, a filosofiei", spunea atunci Boroianu.

Prezent la conferinţa de presă, Nicolae Breban a spus că se bucură că Radu Boroianu a preluat funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. El a subliniat că Boroianu ar trebui lăsat să conducă trei patru ani ICR-ul, afirmând că Academia Română sprijină Institutul Cultural Român.

"Eu cred că ICR şi-a câştigat un şef pe care îl aştepta şi îl merita, eu l-am susţinut, am vrut să-l susţin şi pe amicul meu Andrei Marga (fost preşedinte al ICR, n.r.), regret că a fost dislocat atât de repede şi de brutal. Institutul Cultural Român, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai preţioase de export, dar şi de structurare, de stabilizare (...) a acestei naţiuni, care este ameninţată de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare", a spus Nicolae Breban.

"George Soros, în America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p...ă (...), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…