Hotărât să rămână în fotoliul de la Downing Street, numărul 10, Boris Johnson şi-a apărat acţiunea Guvernului şi a lăudat scăderea impozitelor, în sesiunea săptămânală de interpelări în Camera Comunelor.
Râsete au izbuncnit atunci când Johnson a anunţat că a discutat miercuri cu membrii Guvernului - din care demisiile continuă de marţi seara.
15 DEMISII
Primii care au demisionat, miniştrii Sănătăţaii Sajid Javid şi Finanţelor Rishi Sunak, au anunţat cu zgomot să sunt sătui de scandaluri repetate care zguduie Guvernul de luni de zile.
Apoi alţi membri ai Guvernului, din planul secund, au demisionat - în total 15.
Boris Johnson - a cărui stea a pălit de la instalarea triumfală la putere în 2019 - a ignorat luările peste picior şi a apreciat că ”treaba unui premier în circumstanţe dificile, când i s-a încrednţat un mandat colosal, este să continue, iar asta este ceea voi face”.
Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer a denunţat un ”spectacol jalnic”, iar liderul Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) în Camera Comunelor Ian Blackford a cerut să se organizeze alegeri anticipate.
Doi deputaţi conservatori i-au cerut lui Boris Johnson să demisioneze în cursul sesiunii de interpelări.
Labour leader Keir Starmer describes government as "z-list of nodding dogs" and calls on remaining ministers to “have some self respect”
PM Boris Johnson says the government will “focus on the things that matter to the people of this country” #PMQs https://t.co/ifteiPp1h1 pic.twitter.com/mOXscK0C68
— BBC Politics (@BBCPolitics) July 6, 2022
”LIPSĂ TOTALĂ DE ÎNCREDERE”
În tabăra conservatoare, demisionarii au spus lucruri grave despre şeful Guvernului, punându-i în discuţie cinstea.
Unul dintre demisionari, secretarul de stat însărcinat cu Finanţele, John Glen, şi-a motivat plecarea printr-o ”lipsă totală de încredere” în premier.
Cele două demisii-şoc de marţi seara au fost anunţate după ce Boris Johnson tocmai prezentase scuze, în urma unui nou scandal, recunoscând că a ”greşit” numindu-l, în februarie, în Guvernul său pe Chris Pincher, adjunctul ”whip”, însărcinat cu disciplina deputaţilor conservatori.
Chris Pincher a demisionat săptămâna trecută după ce a fost acuzat că a pipăit doi bărbaţi.
Downing Street mai întâi a negat, iar apoi a recunoscut marţi că premierul a fost informat în 2019 cu privire la acuzaţii mai vechi la adresa lui Chris Pincher, dar că le-a ”utat” atunci când l-a numit.
Secretarul de stat însărcnat cu Şcolile Robin Walker, care a demisionat miercuri, consideră că ”marile realizări” ale Guvernului au fost ”eclipsate de greşeli şi întrebări cu privire la integritate”.
INTEGRITATE
Această problemă a fost ridicată şi de către Sajid Javid, în vârstă de 52 de ani, care consideră că britanicii au dreptul să se aştepte la ”integritate din partea Guvernului lor”.
Demisia colegului său de la Finanţe Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, intervne într-un context economic deosebit de dificil - în plină criză a scumpirii traiului în rehatul Unit.
Boris Johnson i-a înlocuit rapid pe cei doi, numindu-l pe ministrul Educaţiei Nadhim Zahawi la Finanţe şi pe Steve Barclay, însărcinat cu coordonarea guvernamentală, la Sănătate.
Ei şi-au subliniat loialitatea faţă de Johnson, iar Nadhim Zahawi a subliniat la Sky News că uneori ”este uşor să pleci”, dar ”mult mai dificil” să reformezi o ţară.
Va putea, oare, Boris Johnson să supravieţuiască acestei noi crize, în pofida unei lipse de susţinere?
El urma să-i înfrunte pe preşedinţii principalelor comisii din Camera Comunelor - printre care se află unii dintre cei mai virulenţi critici ai săi din cadrul Partidului Conservator.
Potrivit unui sondaj al Institutului YouGov publicat marţi seara, 69% dintre alegătorii britanici consideră că Boris Johnson ar trebui să demisioneze.
SCANDAL DUPĂ SCANDAL
Fostul secretar de stat însărcinat cu Brexitul David Frost, care a demisionat în decembrie, în îndeamnă, în The Telegraph, să demisioneze, pentru că ”dacă se agaţă (de fotoliu), riscă să antreneze partidul şi Guvernul cu el”.
Boris Johnson - slăbit în mod cnsiderabil de scandalul petrecerilor cu alcool la Downing Street în timpul pandemiei covid-19 (”partygate”) - a supravieţuit unei moţiuni de cenzură a propriei sale tabere conswervatoare.
Au urmat mai multe scandaluri cu caracter sexual în Parlament - un deputat suspectat de viol a fost arestat şi apoi eliberat pe cauţiune la jumătatea lui mai, altul a demisionat în aprilie după ce s-a uitat la material pornografic pe telefonul mobil în sediul Parlamentului, iar un fost deputat a fost condamnat în mai la 18 luni de închisoare cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent în vârstă de 15 ani.
Demsiile celor din urmă doi deputaţi au antrenat alegeri legislative partţiale şi două înfrângeri usturătoare ale conservatorilor, după ce partidul a obţinut un rezultat foarte prost în alegerile locale, în mai.