Boris Johnson insistă că va supravieţui politic scandalului ''Partygate'', în timp ce creşte numărul parlamentarilor conservatori ce se delimitează de el

Boris Johnson insistă că va supravieţui politic scandalului ''Partygate'', în timp ce creşte numărul parlamentarilor conservatori ce se delimitează de el

Un parlamentar britanic conservator şi-a anunţat vineri demisia din postul de consilier al ministrului de interne Priti Patel, denunţând ''cultura toxică'' de la Downing Street semnalată de raportul administrativ despre petrecerile desfăşurate la reşedinţa premierului Boris Johnson în timpul restricţiilor din pandemie, relatează Reuters şi DPA.

Respectivul parlamentar, Paul Holmes, s-a declarat ''şocat şi indignat'' de dezvăluirile din raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray şi publicat miercuri . Documentul detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmpla la Downing Street în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


''Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite'', remarcă CNN după lectura raportului.

''Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari'', aşadar aceştia din urmă ''trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură'', notează în raport Sue Gray.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă ''întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat'', şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se ''concentra asupra priorităţilor britanicilor'', menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

Vorbind vineri în faţa presei în timpul unei vizite în oraşul Stockton-on-Tees, şeful guvernului s-a arătat încă o dată încrezător că are în continuare suficient sprijin în interiorul propriului partid pentru a rămâne în funcţie. ''Cred că am dat unele răspunsuri destul de bogate şi detaliate alaltăieri în Camera Comunelor şi în conferinţa de presă care a urmat'', a spus Johnson în faţa presei.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


În pofida insistenţelor reporterilor, mai departe el a ocolit răspunsurile la întrebările despre modul în care a tolerat situaţii în care la acele petreceri din timpul lockdown-ului membri ai personalului său s-au îmbătat, au ajuns la altercaţii între ei şi au avut un comportament abuziv faţă de personalul de securitate şi de curăţenie de la Downing Street, informaţii regăsite în raport. De altfel, Johnson şi-a cerut joi scuze faţă de membrii acestui personal.

''Dacă priviţi răspunsurile pe care le-am dat în Camera Comunelor timp de mai mult de două ore, cred că veţi vedea că am răspuns foarte, foarte detaliat'', a închis el discuţia cu presa.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a ''restabili demnitatea'' puterii. Dar Starmer este la rândul său fragilizat de o anchetă a poliţiei într-un scandal de aceeaşi natură, cunoscut ca ''Beergate''.

Rămâne acum de văzut dacă noile elemente vor fi suficiente pentru a relansa în rândul majorităţii conservatoare discuţia dacă Johnson a minţit sau nu în faţa parlamentului când a dat asigurări anterior că prin respectivele petreceri nu a încălcat restricţiile în vigoare la acea vreme.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


După ce dezvăluirile despre petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor antiepidemice începuseră să atragă tot mai mult atenţia presei la începutul anului, 15 parlamentari conservatori au solicitat public demisia premierului.

Între timp însă, declanşarea războiului în Ucraina, în care Johnson l-a susţinut activ încă din primele momente pe preşedintele Volodimir Zelenski, a împins într-un plan secundar dezbaterea despre posibila demitere a premierului britanic, relansată acum de apariţia raportului administrativ.


Foto: (c) Sue Gray Report / gov.uk/Handout via REUTERS


Pentru aceasta este însă nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ''Comitetului 1922'' din cadrul Partidului Conservator o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere.

Pe lista celor 15 parlamentari contestatari s-au adăugat joi încă două nume, deputaţii John Baron şi David Simmonds. Ultimul deputat care s-a delimitat vineri de Johnson, Paul Holmes, a ţinut să precizeze că doar demisionează din postul de asistent al ministrului de interne, fără să intre pe lista celor care cer demisia premierului.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”