Boris Johnson: Dacă UE insistă cu cererile 'absurde' privind factura Brexitului, Marea Britanie nu va plăti nimic

Boris Johnson: Dacă UE insistă cu cererile 'absurde' privind factura Brexitului, Marea Britanie nu va plăti nimic

Mai degrabă Uniunea Europeană este cea care în urma Brexitului ar trebui să dea bani Marii Britanii și nu invers, a declarat ministrul britanic de externe, Boris Johnson, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul The Daily Telegraph și preluat de AFP, el acuzând oficialii europeni că apelează le 'tehnici brutale de negociere' și formulează cereri financiare 'absurde', iar dacă vor continua în acest mod atunci Londra s-ar putea retrage de la negocierile cu UE și nu va plăti nimic.

'Vor să stoarcă de bani această țară cu factura lor', a spus șeful diplomației de la Londra în interviul acordat cotidianului conservator britanic, făcând referire la cererile insistente ale oficialilor europeni ca Marea Britanie să-și onoreze, inclusiv după ce va ieși din UE, angajamentele financiare deja asumate în contul fondurilor europene și diferitelor programe europene.

Conform unor estimări neoficiale, această 'factură' ar fi cuprinsă între 40 și 60 de miliarde de euro. Dar cotidianul financiar britanic Financial Times a avansat chiar cifra de 100 de miliarde de euro, după ce a inclus în estimări noile cereri ale Franței și Germaniei pentru subvențiile agricole.

Guvernul britanic a răspuns că nu va plăti o asemenea sumă, iar în interviul publicat sâmbătă Boris Johnson a calificat astfel de pretenții financiare drept 'absurde' și a amenințat că Marea Britanie s-ar putea retrage de la negocierile cu UE 'fără să plătească nimic'.

Mai mult decât atât, el a apreciat că în final UE este cea care ar trebui să dea bani Marii Britanii odată cu ieșirea acesteia din blocul comunitar. 'Noi suntem coproprietari ai unor bunuri pentru care am plătit de-a lungul anilor și a căror valoare va trebui evaluată cu grijă', a argumentat șeful diplomației britanice,

Chiar cotidianul căruia i-a acordat acest interviu a publicat recent un raport guvernamental în care se menționează că Marea Britanie ar avea dreptul să primească din partea UE circa 9 miliarde de lire sterline (10,6 miliarde de euro) deținute de Banca Europeană pentru Investiții (BEI), plus alte circa 14 miliarde de lire sterline ce corespund unor lichidități și bunuri imobiliare.

Pe de altă parte, Boris Johnson a criticat în interviu ceea ce a numit 'tehnicile brutale de negociere ale Bruxelles-ului'. Amintind de celebra piesă 'Hotel California' a formației Eagles, care evocă fuga unui bărbat închis între cei patru pereți ai unui hotel ce este de fapt un centru de dezintoxicare pentru alcoolici și drogați și din care nu se va putea ieși vreodată, Boris Johnson a mai spus că președintele Comisiei Europene 'Jean-Claude Juncker crede că UE este Hotelul California, unde puteți face check-out, dar fără să reușiți vreodată să plecați'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”