Boris Johnson a fost „scos” din politică de „coronavirus”
Potrivit BBC, fostul prim-ministru al Marii Britanii și-a anunțat retragerea din politică după ce au apărut rezultatele unei investigații care a examinat modul în care guvernul Regatului UNit a reacționat la amenințarea coronavirusului, în diferite etape ale pandemiei.
Boris Johnson. Foto: EPA-EFE
Fostul prim-ministru al Regatului Unit, Boris Johnson a demisionat din funcția de membru al Camerei Comunelor (camera inferioară) a Parlamentului britanic, în care a fost ales pentru prima dată în 2001. El a condus guvernul din 2019 până în 2022.
„Am scris circumscripției mele electorale din Uxbridge și South Rislip [în care Johnson a fost ales în Camera Comunelor] pentru a le spune alegătorilor că demisionez imediat din funcție și lansez imediat procedura de alegeri parțiale”, se arată în comunicat fostului prim-ministru.
Despre vânătoarea de vrăjitoarePotrivit BBC , Johnson și-a anunțat retragerea din politică după ce au apărut rezultatele unei investigații conduse de Comisia pentru privilegii a Parlamentului Britanic. Membrii comisiei au trebuit să afle dacă fostul premier a încercat în mod deliberat să inducă în eroare deputații și publicul atunci când a negat public faptul că în biroul său au fost organizate petreceri în timpul carantinei stricte.
În declarația sa, fostul premier s-a declarat nevinovat. El a criticat comitetul pentru privilegii, numindu-i pe membrii săi „un grup mic de oameni care nu au nicio dovadă care să susțină afirmațiile lor”. Johnson a mai spus că respectiva comisie „a arătat clar <...> că a fost hotărâtă să folosească procedurile împotriva lui” pentru „eliminarea sa din Parlament”.
Era de așteptat ca în urma rezultatelor anchetei, comisia să facă o recomandare de retragere a lui Johnson din funcțiile parlamentare deținute, pentru câteva săptămâni, interval de care oponenții fostului premier ar profita, cerându-i să-și părăsească locul din parlament. Johnson a citat anterior ancheta comisiei ca exemplu de „vânătoare de vrăjitoare”, considerând-o, în același timp o încercare de a revizui rezultatele referendumului din 2016 pentru Brexit.
Potrivit mai multor comentatori, decizia sa de a demisiona a fost cauzată de dorința de a-și determina independent soarta politică viitoare, nesupunându-se deciziei comitetului.
În același timp, este în curs de desfășurare o anchetă publică independentă împotriva lui Johnson, care ar trebui să examineze în detaliu modul în care guvernul britanic a reacționat la amenințarea coronavirusului în diferite etape ale pandemiei și ce greșeli ar fi putut fi prevenite. Informațiile dezvăluite în timpul anchetei ar trebui transmise poliției, care la sfârșitul lunii mai a devenit interesată de faptul că, în perioada de carantină, Johnson a organizat în mod repetat întâlniri cu prietenii la reședința de la țară a premierului, din Chequers.
Baroneasa Heather Hallett, care conduce ancheta, cere, de asemenea, acces deplin la corespondența lui Johnson cu subalternii, din timpul pandemiei. Dezvăluirea acestor date ar putea pune în pericol pe membrii actualului cabinet și pe actualul prim-ministru, Rishi Sunak. În guvernul Johnson, acesta a ocupat funcția de secretar al trezoreriei.
Calea parlamentară a lui JohnsonJohnson a demisionat, renunțând la atribuțiile parlamentare și în urmă cu 15 ani, fapt determinat la acel moment de alegerea lui în postul de primar al Londrei. Din 2001 până în 2008 a reprezentat circumscripția Henley din Oxfordshire în Camera Comunelor, iar din 2015 este deputat pentru circumscripția metropolitană Uxbridge și South Ruislip. A rămas popular acolo chiar și după demisia sa din funcția de prim-ministru și, potrivit ultimelor sondaje de opinie publică, se clasează în mod vizibil înaintea principalului său rival din Partidul Laburist și ar putea fi reales și în 2024.
După cum au observat comentatorii politici britanici, Johnson, în vârstă de 58 de ani, ar putea încerca să se întoarcă în Parlament pentru a treia oară, candidând pentru o altă circumscripție atunci când situația îi va fi favorabilă. Însuși politicianul a făcut aluzie la acest lucru, menționând în declarația sa că este „foarte trist să părăsească parlamentul, cel puțin pentru moment”.
Cu toate acestea, având în vedere că toți membrii cabinetului britanic, inclusiv șeful guvernului, trebuie să fie deputați, această mișcare îi ia oportunitatea imediată, lui Johnson, de a reveni în postul de prim-ministru. Această posibilitate a fost semnalată în mod repetat în mass-media de la anunțul său privind demisia din funcția de premier în iulie anul trecut. A părăsit reședința din Downing Street 10, în septembrie 2022.
Sursa: adevarul.ro