Borc: Ministerul Economiei a fost, în decursul anilor, doar un gestionar în interesul de partid sau de clan
Ministerul Economiei, ca și alte ministere care au societăți comerciale în administrare, a fost, în decursul anilor, doar un gestionar de multe ori în interesul de partid sau de clan, iar în acest context nu a existat o bună administrare a societăților de stat, a declarat, marți, Costin Borc, vice-prim ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, într-o conferință de specialitate.
'Nevoia de revitalizare a Ministerului Economiei vizează un rol de expert și de integrator al strategiei de dezvoltare economică. Cum putem să facem asta? În primul rând prin consolidarea unui nucleu de expertiză internă în cadrul ministerului care să înțeleagă mediul economic și să poată oferi stabilitate prin continuarea reformelor și politici pur economice. Subiectele cu care ar trebui să promovăm această strategie sunt: politicile industriale, politicile comerciale, ajutorul de stat, planul Juncker și Fondul European de Investiții Strategice, piață internă, competitivitate. Sunt subiecte cu care ne confruntăm astăzi și pentru care expertiza ministerului este foarte redusă. De asemenea, aplicarea principiilor de bună guvernanță în cadrul companiilor de stat aflate în administrarea Ministerului Economiei. Corupția și conflictul de interese sunt o frână majoră în calea dezvoltării. Ministerul Economiei, ca și alte ministere care au societăți comerciale în administrare, a fost în decursul anilor doar un gestionar de multe ori în interesul de partid sau de clan. Nu a existat o bună administrare a societăților de stat. Nu există o strategie a ceea ce dorim de la întreprinderile de stat și, de mult prea multe ori, departamentele de privatizare și administrare a participațiilor statului nu au fost decât un distribuitor de roluri de rentier pentru colegii funcționari din subordine sau pentru amici politici. În al treilea rând, ne dorim atragerea investițiilor străine, reorganizarea rețelei de comerț exterior promovarea exportului', a subliniat ministrul Economiei.
Potrivit oficialului, transformarea României trebuie să aibă loc nu numai la nivel administrativ, iar succesul poate veni doar de pe urma producției.
"Promovarea exportului și definirea piețelor sunt domenii în care lucrăm foarte atent. Am constatat că, în acest moment, avem de-a face cu două Românii: una preponderent rurală, deconectată de la serviciile de bază, blocată într-o agricultură de subzistență, respectiv o alta urbană care își afirmă potențialul, dar care are nevoie de susținere pentru asigurarea unui avantaj competitiv. Trebuie să avem curajul să facem un salt care să ne asigure competitivitatea. Transformarea de care avem nevoie este una mult mai profundă, decât numai la nivel administrativ. Să ieșim din paradigma că numai Guvernul poate oferi soluții. Trebuie să avem o viziune la care să participe toți actorii. O Românie de succes nu se poate baza decât pe producție', a afirmat Borc.
AGERPRES