BOMBELE din mapa profesională a procurorului Norica Nicolai. A fost o rușine și-n comunism, și-n capitalism!

BOMBELE din mapa profesională a procurorului Norica Nicolai. A fost o rușine și-n comunism, și-n capitalism!

Ce dezvăluia mapa profesională a lui Nicolai: În 1988 a fost sancționată pentru că un om a fost condamnat pe nedrept. În 1991 a reprezentat interesele unui cetățean, deși era procuror, dezvăluie  G4Media.ro .

În 1988, când era procuror, Norica Nicolai (pe atunci Norica Clinci) a fost sancționată cu avertisment de Inspecția judiciară întrucât a trimis în judecată o persoană care nu avusese nicio legătură cu faptele investigate. Totodată, acesteia i s-a imputat faptul că nu a făcut nimic pentru stabilirea adevăratului vinovat. Mai mult, Nicolai a fost acuzată și de un conflict de interese, comis la începutul anilor ’90, tot când era procuror.

 În ultimele zile, Norica Nicolai a fost una din vocile care au comentat activitatea de până în 1990 a procurorului general Augustin Lazăr, pe fondul acuzațiilor aduse lui Lazăr de Antena 3 și alte canale media apropiate cercului puterii.

„Istoria profesională a domnului Lazăr trebuie să existe undeva în Parchetul general, tot într-o mapă. Tot ce pot spune, din dezbaterea publică, este că prezenţa sa în fruntea comisiei pentru eliberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud este, pentru mine, ca jurist, mai mult decît discutabilă”, arăta, în context, Norica Nicolai, potrivit Cotidianul.ro

Însă mapa profesională a Noricăi Nicolai scoate la iveală lucruri interesante despre activitatea sa ca procuror înainte de 1990. Dezvăluirile datează din anul 2008, ele fiind aduse la lumină de președintele, Traian Băsescu.

La acea vreme, șeful statului a obținut mapa profesională a Noricăi Nicolai. Pe baza documentului, Băsescu și-a justificat refuzul de a o numi pe Norica Nicolai în funcția de ministru al Justiției, pentru care aceasta din urmă beneficia de sprijinul premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Mai jos, acuzațiile aduse Noricăi Nicolai, extrase din comunicatul de presă remis în ianuarie 2008 de Administrația Prezidențială:

Astfel, în anul 1987, doamna Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată.

După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat.

Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite.

În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată.

În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai.

Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale.

De asemenea, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa – judeţul Călăraşi, doamna Norica Nicolai, încălcând legea, a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti.

Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii.

La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura.

Documentele care stau la baza afirmaţiilor de mai sus sunt accesibile premierului în arhiva profesională a Parchetului General.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”