Bombardierul Tu-95 interceptat de Marea Britanie avea la bord arme nucleare; Moscova neagă
Ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat vineri la Ministerul britanic de Externe după ce două bombardiere strategice rusești Tu-95 au fost observate în zona Canalului Mânecii, relatează publicația britanică Express, preluată de mass-media internaționale.
Avioane de vânătoare Typhoon ale Forțelor aeriene britanice au fost ridicate de la sol pentru interceptarea aparatelor de zbor rusești și, așa cum s-a dovedit mai târziu, un post de ascultare militar aparținând Norvegiei a interceptat discuțiile din cabina de zbor a unuia dintre bombardiere, confirmând faptul că acesta avea cel puțin un focos nuclear la bord.
Ministerul britanic al Apărării a precizat de asemenea că unul dintre bombardiere dispunea de cel puțin o rachetă ghidată, concepută pentru a distruge submarine de tipul Vanguard. Când aceste date au devenit cunoscute grație interceptărilor norvegiene, au fost informați prim-ministrul David Cameron și ministrul apărării, Michael Fallon.
Un înalt responsabil din cadrul forțelor aeriene britanice a declarat că interceptările norvegienilor conțin un anumit cuvânt care indică faptul că operațiunea bombardierelor ruse a fost una de antrenament și că rachetele nu erau armate. Al doilea avion avea rol de observare. Partea rusă știe că Marea Britanie este capabilă să intercepteze comunicațiile sale.
'Am aflat, de asemenea, dintr-o altă sursă, cu mult timp înainte ca avionul rusesc să se fi apropiat de spațiul aerian britanic, că acesta are la bord arme nucleare", a afirmat pentru Express o sursă din forțele aeriene britanice.
La Moscova, Ministerul rus al Apărării a dezmințit informațiile apărute în mass-media britanice, afirmând că zborurile avioanele militare rusești peste apele neutre sunt efectuate fără arme. 'Noi zburăm fără arme. Aceasta este o informație eronată; din nou, o provocare', a afirmat un înalt responsabil militar rus pentru RIA Novosti, sub rezerva anonimatului. AGERPRES