BOMBĂ/Pontaghiţă ar trebui BĂTUŢI cu PARUL în stradă. Suspiciuni de CORUPŢIE pentru 460 MILIOANE de Euro, BANI EUROPENI

BOMBĂ/Pontaghiţă ar trebui BĂTUŢI cu PARUL în stradă. Suspiciuni de CORUPŢIE pentru 460 MILIOANE de Euro, BANI EUROPENI

Comisarul.ro a scris încă de acum trei săptămâni că urmează să explodeze BOMBA POSDRU. Între timp, ministrul de resort a concediat toţi directorii implicaţi în aceste programe. Sursele noastre spun că procurorii DNA sunt de mai mult timp pe fir. Firul gros care îl leagă pe Sebastian Ghiţă, părelologul naţiunii, de contractele IT pe bani europeni. Dar şi pe urmele funiei care îi leagă pe Ghiţă şi Ponta. Vă prezentăm mai înainte un email trimis de un cetăţean vigilent către directorul SRI George Maior în legătură cu manevrele făcute de interpuşi ai lui Ghiţă pentru a corupe oficiali europeni implicaţi în atribuirea fondurilor europene în domeniul IT.

Wednesday, March 10, 2010 11:18 PM

X-Apparently-To:  *@yahoo.com [George Maior]

Return-Path:  <*@yahoo.com> [Nelu Neacşu]

Buna seara,
dupa cum deja v-am informat RSC si Asesoft,ambele din Romania au lansat la Bruxelles un birou care este condus de Mircea Cotoros. Mircea a lucrat pana de curand la Reprezentanta Regiunii Veneto din Italia la Bruxelles si mai nou se ocupa de biroul de la Bruxelles;
Sediul se afla in fost biroul al Electrica din cadrul Centrului de Presa de langa sediul central al Comisiei Europene.
Toate bune si frumoase, pana cand au depus spre finantare doua proiecte:
unul in valoare de 1.200.000 de euro pentru Consiliul raional Stefan Voda din Moldova, depus in data de 22 februarie 2010 la DG Aidco cu nr L.41 03/154
si unul in valoare de 4.000.000 euro depus de consortiul Teamnet International Bucharest pentru servicii de IT externalizate la Comisia Europeana, depus in data de 1 martie 2010 cu nr bu.5 00/122 la DG Enviroment.
Lui Mircea i-a fost promis un comision de reusita, astfel pentru orice proiect pe care va reusi sa faca “lobby” si va fi aprobat spre finantare va primi o anumita suma. Cum suma primita creste direct proportional cu valoarea proiectului incerca in mod disperat sa intervina la oficialii de la Comisie.
In acest sens, va redau un schimb de e-mailuri mai jos.
Mentionez ca in schema creata la Bruxelles este implicat si Dan Luca de la Euroactiv.
Ieri am avut o intalnire interesanta cu Mircea si am aflat care este sistemul de lucru.
Astfel; va incerca sa-l “atraga” de partea sa pe Bent Hauschildt, subalternul lui De Vrient si daca va fi cazul il va motiva suplimentar financiar.
Cand l-am intrebat cum se procedeaza mi-a zis ca are mana libera de pana la maxim 5000 de euro iar daca suma ceruta depaseste acest barem se va deplasa la Bruxelles Bogdan Badiu; directorul general al Teamnet Romania si va rezolva problema.
Cert este ca cei de la Teamnet doresc sa aplice acelasi sistem bazat pe spagi din Romania si la Comisia Europeana.
Pericolul mare este ca se poate ca aceasta disperare si modul de lucru se poate intoarce ca un bumerang impotriva romaniei si consider ca ar trebui urmarite aceste activitati mai atent.
In curand ii va contacta si pe cei de la Reprezentanta Romaniei sa ii convinga sa-i ajute in demersurile lor si pe parlamentarii europeni romani, va incepe cu Stolojan si Monica Macovei.
Macovei este interesanta pentru ca este presedinta grupului pe Moldova si sub interesul national al Romaniei doresc sa fie sprijiniti in sustinerea unor proiecte viitoare ce vor fi depuse de diverse entitati moldovene spre finantare la Bruxelles.
Au pus la punct un sistem diabolic de lucru in Romania si mai nou in Moldova care consta in faptul ca consiliile judetene sau primarile nu isi mai folosesc departamentele specializate pe fonduri europene si externalizeaza serviciile catre firmele lor.
Acestia le scriu contractele si primesc avansuri de 20% din suma totala a proiectului, dar mai castiga si din consortiile facute cu alte firme unde isi aduc tot firmele lor.
De asemenea, folosindu- se de sprijinul “discret” al lui Vladescu au intrat pe piata din Moldova, au avut intalniri la nivel de ministrii si chiar de prim ministru.
La RSC este actionat ministrul Vladescu iar in spatele lui Asesoft printre altii este si fostul general Gioni Popescu.
Sper ca info transmise sa va fie utile.
Cu consideratie,
Nelu Neacsu

Ziua prezentă. Suspiciuni de corupţie pentru 450 de milioane de euro

 Comisia Europeana a gasit "indicatori de frauda" la achizitii publice din proiecte IT romanesti pe bani europeni. POSDRU, luat din nou la bani marunti, pentru jumatate de miliard de euro​.
Au inceput sa iasa la iveala noi intreruperi de plati de la Comisia Europeana si suspiciuni de frauda in proiectele europene derulate de Romania. In POSDRU, Comisia Europeana a refuzat momentan sa plateasca Romaniei 460 de milioane de euro, cerand Ministerului Fondurilor Europene sa reverifice cheltuielile certificate in proiectele europene si sa elimine potentialele erori. In Programul de Competitivitate economica, Comisia a intrerupt platile pe axa care finanteaza proiectele de IT si comunicatii, dupa ce a gasit indicatori de frauda la unele achizitii publice. HotNews prezinta un document confidential al Comisiei Europene care descrie modul in care unele firme fac intelegeri ascunse pe banii europeni destinati Romaniei, "la umbra" incapacitatii de control a unor autoritati publice romanesti.

"Intelegerile ascunse" care ne-au scos din priza fondurile pentru IT

In 17 decembrie 2014, Comisia Europeana a intrerupt platile de fonduri UE catre Romania pe axa prioritara 3 - Tehnologia Informatiei si Comunicatii (TIC) din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se afla in subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.

"Programul Operational pentru Competitivitate a fost intrerupt pe 17 decembrie 2014, iar un raspuns a fost primit de la Autoritatea de management pe 24 februarie 2015. Serviciile Comisiei analizeaza in prezent raspunsul si vor informa statul membru privind evaluarea lor, la timpul potrivit", a declarat, miercuri seara, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvat a CE, pentru politici regionale.

Practic, in axa 3 a POS CCE, nici Comisia Europeana nu mai trimite bani Romaniei, nici tara nu mai cere bani de la Bruxelles in contul cheltuielilor facute in proiectele europene. 

In tot acest timp, Guvernul se vede nevoit sa asigure, din imprumuturi temporare din Trezoreria Statului, platile interne catre beneficiarii care au derulat proiecte europene si au facut cheltuieli.

Intr-o scrisoare transmisa in 23 decembrie 2014, directorul Directiei Generale Politica Regionala (DG REGIO) a CE, Walter Deffaa, il instiinta pe ambasadorul Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa institutiile europene, in legatura cu o serie intreaga de nereguli gasite de auditorii de la Bruxelles la programul romanesc de crestere a competitivitatii economice pe bani de la UE.

In 24-28 noiembrie, cand Victor Ponta si guvernul sau incercau sa-si revina dupa lovitura primita la alegerile prezidentiale, niste functionari de la Bruxelles controlau discret, la Bucuresti, cheltuirea banilor europeni in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Doua institutii romanesti erau "calcate" de controale: Autoritatea de Management pentru POS CCE, de la Ministerul Fondurilor Europene, si Organismul Intermediar pentru Axa III a POS CCE, din subordinea Ministerului pentru Societatea Informationala.

Oamenii de la Bruxelles au luat la bani marunti cheltuieli declarate in anul 2014, efectuate de diferiti beneficiari  - printre care si universitati- care au derulat proiecte europene, se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.ro.

"Activitatea de audit a identificat dovezi care sugereaza mai multe incalcari ale directivei privind achizitiile publice, in special pentru operatiunile efectuate in Axa prioritara 3 - Tehnologia Informatiei si Comunicatii pentru sectoarele public si privat, domeniul major de interventie 2 - pentru utilizarea eficienta a serviciilor publice electronice", le scrie Comisia Europeana autoritatilor romane.

Printre neregulile gasite la achizitiile publice controlate se numara si intelegerile secrete intre firmele ofertante si companiile care au elaborat documentatia si cerintele tehnice impuse ofertantilor la  achizitiile publice derulate de beneficiari.

"Autoritatea de management trebuie sa analizeze orice conflict de interese intre companiile implicate in elaborarea si pregatirea cerintelor tehnice si / sau documentatiei de atribuire pentru toate contractele in axa prioritara 3 - domeniul major de interventie 2 - si participantii la procedura de atribuire. Ofertele primite de la ofertantul castigator care respecta deplin nivelul inalt si complexitatea cerintelor tehnice, si numarul redus de clarificari in comparatie cu ceilalti ofertanti in timpul etapei de evaluare reprezinta dovezi care sugereaza cazuri de coluziune (intelegeri secrete - n.r.), asa cum sunt  descrise in documentul de lucru al Comisiei privind indicatorii de frauda. In cazul in care este identificata o suspiciune de frauda, trebuie sa se ia  masuri corespunzatoare", se arata in scrisoarea CE catre autoritatile romane.

Manevre suspecte au fost descoperite si la achizitia unor platforme de invatare electronica - e-learning pentru niste scoli.

"Vizita la fata locului a relevat faptul ca o platforma de e-learning nu a fost folosita cu adevarat. Beneficiarul si reprezentantul tehnic al contractantului nu au fost in masura sa furnizeze, pe loc, log files (fisiere jurnal - n.r.) sau data base records (evidentele bazei de date), pentru a demonstra traficul pe platforma. Functionarea reala a proiectelor trebuie sa fie investigata in continuare", se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.

"Existenta a doua platforme de e-learning in aceleasi scoli sau universitati este o dovada care sa sugereze nereguli legate de eligibilitatea cheltuielilor", mai spune CE. 

Toate aceste situatii suspecte au aparut "la adapostul" unor deficiente la Autoritatea de Management a POS CCE din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, care trebuia sa faca verificari.

"Autoritatea de management nu a identificat niciuna dintre aceste nereguli multiple, prin verificarile sale de management. Prin urmare, exista dovezi care sugereaza o deficienta semnificativa in functionarea sistemului de management si control in raport cu cerinta-cheie 4 (autoritate de management - verificaride management)", conchide Comisia Europeana.

 POSDRU - 460 de milioane de euro luati iarasi la "bani marunti"

Scrisoare de  Intrerupere-POSCCE

Pe tacute, la sfarsitul anului 2014, si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a suferit o intrerupere a platilor de bani europeni de la Bruxelles pentru Romania.

In 30 decembrie 2014, Ministerul Fondurilor Europene (prin Autoritatea de management a POSDRU) a cerut Comisiei Europene sa-i acopere cheltuieli de aproape 460 de milioane de euro din proiecte europene derulate de beneficiari din Romania.

Comisia a refuzat momentan sa plateasca si a trimis AM POSDRU sa verifice din nou cheltuielile deja certificate.

"Autoritatile romane au depus o aplicatie de plata interimara la serviciile Comisiei Europene pe 30 decembrie 2014, in suma de 459.756.188,47 euro, care sa fie acoperita din Fondul Social European. Inainte de a proceda la plata, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari mai amanuntite asupra cheltuielilor certificate si sa inlature orice potentiale erori legate de procedurile de selectie si verificare. Imediat ce aceste verificari vor fi facute si Comisia va ajunge la o concluzie pozitiva ca urmare a propriilor verificari, platile in POSDRU pot fi reluate", a declarat, pentru HotNews, miercuri seara, Tove Ernst, purtatoare de cuvant a Comisie Europene, pentru afaceri sociale.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă