BOMBĂ/Iliescu, AUDIAT în Dosarul Mineriadei din 1990 și PUS SUB ACUZARE pentru "infracțiuni împotriva umanității"! Virgil Măgureanu, AUDIAT
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a ajuns miercuri dimineata la Parchetul General pentru audieri in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Dosarul fusese inchis in 2009 pe motiv ca nu exista probe suficiente la dosar, dar in martie 2015 a fost redeschis. Parchetul General a extins urmarirea penala si fata de alte persoane si a schimbat incadrarea juridica a faptelor in "infractiuni contra umanitatii", iar surse juridice au declarat pentru HotNews.ro ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal.
13:55 Victor Atanasie Stanculescu s-a prezentat la Parchetul general
12:45 Virgil Magureanu, la iesirea din sediul Parchetului, intrebat daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii: Intrebarea e de-a dreptul neroada
Fostul sef al SRI a parasit sediul Parchetului in jurul orei 11:45, afirmand ca "este benefic ca s-au reluat cercetarile" in acest dosar, "pentru ca sa se reconstituie conform adevarului toate cate s-au intamplat atunci".
"Nu e doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta pot. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat (...) dupa incheierea tututor cercetatilor", a adaugat el.
Intrebat de o ziarista daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii, Magureanu a raspuns: "Intrebarea e de-a dreptul neroada".
10.55. Ion Iliescu a fost învinuit de crime împotriva umanității, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Este primul fost șef de stat din istoria recentă a României care este pus sub învinuire.
Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General fără a face declarații presei. El a stat în biroul procurorilor mai puțin de o oră.
Ora 10.39: Si Virgil Magureanu ar urma sa fie pus urmarire penala - surse judiciare
Ora 10.08: Virgil Magureanu a ajuns si el la Parchetul General. Magureanu a fost seful SRI in 1990.
"Până nu se lămuresc de către instanţă circumstanţele acestor regretabile victime...", a declarat Măgureanu la intrarea în Parchetul General, adăugând că nu îşi reproşează nimic "în legătură cu morţi". Măgureanu a fost primul director al SRI, ocupând funcţia în perioada 1990-1997.
Ora 10.07: Un comunicat al Parchetului General informeaza ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele.
Urmareste evenimentele zilei de la Parchetul General
Prin decizia luata de Curtea suprema, procurorii pot dispune reinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, dar si fata de fostul director al SRI Virgil Magureanu, Mihai Chitac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stanculescu (fost ministru al Apararii), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa), Corneliu Diamandescu (fost sef al Politiei Romane), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unitatii de jandarmi 0575 Magurele) si Emil Dumitrescu (fost director al Directiei Cultura din Ministerul de Interne).
Decizia procurorului general a venit dupa ce Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Comunicatul oficial al Parchetului General:
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.
Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.
În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economi
stirea se actualizeaza