BOMBA nopții! Magistraţi: Beneficiarul documentelor SRI furate din DNA era Liviu Dragnea!

BOMBA nopții! Magistraţi: Beneficiarul documentelor SRI furate din DNA era Liviu Dragnea!

Magistraţi: Beneficiarul documentelor SRI furate din DNA era Liviu Dragnea. Declaraţia dată de liderul PSD, Liviu Dragnea, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Răducu Preda a fost judecat pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională „ridică semne de întrebare asupra credibilităţii“, susţin acum judecătorii, dezvăluie Ionel Stoica în Adevărul . Declaraţia viza o notă SRI despre firma Tel Drum care fusese fotografiată în DNA de un poliţist corupt.

Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Valentin Răducu Preda (PSD), voia să-i pună „cât mai repede“ la dispoziţia lui Liviu Dragnea, documentele clasificate emise de SRI care priveau societatea Tel Drum. Aceasta este concluzia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au analizat un dosar de corupţie fără precedent. Este vorba de cazul poliţistului care lucra la Serviciul Specialişti din DNA, comisarul - şef Dan Manolachi, acuzat că furniza informaţii din anchetele procurorilor. Scurgerile de date secrete au culminat cu un flagrant eşuat în care erau vizaţi înalţi funcţionari din Ministerul Transporturilor, un secretar de stat şi un consilier ministerial.

Manolachi a fost găsit vinovat şi de infracţiunea de divulgare a secretului de stat după ce a fotografiat, pe 18 februarie 2013, în biroul din DNA, o notă SRI care privea societatea Tel Drum, după care a transmis camera fotografică lui Preda.

Manolachi a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi luare de mită, în timp ce Preda a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti şi a fost contestată la Curtea Supremă. Zilele trecute, magistraţii Curţii de Apel au motivat sentinţa pronunţată pe 22 mai anul acesta.

Secret de stat, fotografiat

În timpul procesului care a precedat decizia, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au refăcut traseul camerei foto cu care Manolachi a fotografiat nota SRI. Asta în baza declaraţiilor, a expertizelor şi a imaginilor camerelor de supraveghere. Totul începea pe 16 februarie 2013, când Manolachi i-ar fi spus lui Preda despre o anchetă la care lucrează. „I-am spus acestuia despre faptul că la DNA este în lucru un dosar care, printre alţii, îl priveşte şi pe numitul Dragnea Liviu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, actualul vicepremier al României. Iniţial, când am primit nota secretă, am crezut că societăţile cuprinse în aceasta au avut legătură şi cu Ministerul Transporturilor”, a explicat Manolachi în faţa anchetatorilor. Preda i-ar fi dat pe 18 februarie 2013, la ora 10.00, un aparat de fotografiat.

Poliţistul s-a dus apoi la serviciu unde a lucrat toată ziua. „La sfârşitul programului, după ce colegii de birou au plecat acasă, eu am rămas pentru a fotografia nota primită de la procurorul de caz potrivit înţelegerilor pe care le-am avut cu numitul Preda Răducu Valentin”, a continuat mărturia la DNA Manolachi. Se întâmpla între orele 16.00 şi 18.00. Era vorba de un document clasificat secret de stat emis de SRI şi înregistrat sub nr. 0012176 din 25 ianuarie 2013. Actul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la Tel Drum SA, entitate apropiată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activităţi frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA.

Discuţiile cu liderul PSD

După terminarea programului, Manolachi s-a întâlnit cu Preda, între orele 18.42-18.44, la staţia de metrou „Politehnica”, şi i-a dat o sacoşă în care era aparatul de fotografiat. Imediat, la ora 18.48, Preda i-a transmis un SMS lui Dragnea prin care îi solicita să se întâlnească, motivând că vrea să-i prezinte„ultimele documente din «Strategia Dunării»”.

Actualul lider PSD l-a contactat telefonic pe Preda, abia la ora 20.32, şi i-a spus că nu se mai pot întâlni în seara respectivă: „Vali, n-avem cum să ne mai întâlnim, că acum am scăpat de la Parlament şi merg la altă întâlnire”. Cei doi au stabilit să se întâlnească a doua zi, la ora 10.00 „Dă-mi un telefon pe la opt jumătate şi poate dai pe la minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”, i-a propus Dragnea. Peste noapte, camera cu fotografiile a rămas la fostul secretar de stat. Pe 19 februarie 2013, la ora 9.25, Preda şi-a parcat autoturismul în faţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi a coborât având în mână o sacoşă în care era camera foto. A fost momentul în care a fost oprit de procurorii DNA.

Instanţa i-a spulberat apărarea

În faţa magistraţilor, Preda a susţinut că poliţistul nu i-ar fi spus niciodată că la DNA ar exista o anchetă privind firma Tel Drum sau pe Liviu Dragnea. Aparatul de fotografiat i l-ar fi dat poliţistului deoarece omul legii „îi spusese că deţine ceva interesant pentru acesta, însă i l-a restituit, mai apoi, spunându-i că nu va putea vedea nimic, pentru că aparatul fotografic nu avea baterie, astfel că l-a introdus în autoturism, unde a rămas până în ziua următoare”. Magistraţii au respins această apărare şi au arătat că poliţistul a primit aparatul fotografic cu tot cu încărcător, „aspect pe care inculpatul Preda Răducu-Valentin îl ştie prea bine, pentru că acesta, prevăzător, i l-a livrat cu accesoriile, tocmai pentru a nu se întâmpla să se descarce”.

„Prin urmare, nu se poate susţine că scopul deplasării sale, de dimineaţă, la MDRAP, unde se afla martorul Dragnea Nicolae-Liviu, a constat în interesul pentru chestiuni profesionale, ci de a-i pune la dispoziţia Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi viceprim-ministrului documentul captat ilegal de inculpatul Manolachi Dan-Emil”, au motivat judecătorii.

Shhaideh a confirmat declaraţia lui Dragnea

Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti, Liviu Dragnea şi actualul vicepremier Sevil Shhaideh, care ocupa în februarie 2013 funcţia de secretar de stat în MDRAP, au fost audiaţi ca martori la DNA şi în timpul procesului. Liderul PSD a afirmat în faţa procurorilor că Preda nu i-a spus niciodată că are cunoştinţe în rândul anagajaţilor de la DNA sau că deţine informaţii cu privire la efectuarea de cercetări penale împotriva sa. La întâlnirea cu Preda, din data de 19 februarie, cei doi ar fi urmat să discute despre proiectul „Strategia Dunării”. În acea zi, în jurul orei 9.00, el ar fi intrat într-o întâlnire, transmiţând uneia dintre angajatele de la cabinetul său ca, atunci când vine Preda cu documentele privind „Strategia Dunării”, să-l îndrume către unul dintre secretarii de stat.

„În faţa instanţei de judecată, audiat la termenul de judecată din data de 5 februarie 2016, martorul Dragnea Nicolae-Liviu, deşi trecuseră mai bine de doi ani de la declaraţia sa de la urmărirea penală, şi-a amintit mult mai precis, astfel că a arătat că, de fapt, i-a spus ministrului secretar de stat Shhaideh Sevil să preia această problemă”, arată judecătorii. Sevil Shhaideh a confirmat tot ce declarase Dragnea.

Prudenţa lui Liviu Dragnea

Judecătorii Curţii de Apel au arătat că nu „problemele profesionale au constituit scopul deplasării” lui Preda la MDRAP, mai ales că fostul secretar de stat a încercat o întâlnire cu Dragnea încă din 18 februarie, „imediat după intrarea în posesia aparatului de fotografiat conţinând documentul fotografiat de inculpatul Manolachi Dan-Emil”. Magistraţii chiar atrag atenţia asupra „precipitării” fostului secretar de stat, în momentul în care coboară din maşină, cu sacoşa în mână, care „justifică intenţia inculpatului Preda Răducu-Valentin de a pune, cât mai repede, la dispoziţia martorului Dragnea Nicolae-Liviu a unui document obţinut în condiţii de ilegalitate şi clandestinitate”.

„Martorul Dragnea Nicolae-Liviu a manifestat, însă, prudenţă, evitând să ia legătura direct cu inculpatul Preda Răducu-Valentin, tocmai cunoscând împrejurarea că acesta, într-o atitudine servilă, se află în posesia unui document clasificat. De altfel, precizarea şi justificarea unui ministru către angajatul său de la cabinet că va veni inculpatul Preda Răducu-Valentin cu documentele privind proiectul «Strategia Dunării», aşa cum a declarat la urmărirea penală, ridică semne de întrebare asupra credibilităţii martorului Dragnea Nicolae-Liviu, care a afirmat că nu ştia nimic despre cercetarea sa penală şi despre documentul clasificat”, conchid magistraţii.



populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!