BOMBA nopții! E disperat Dragnea? Fotografia-ȘOC de la Belgrad!
Mogulul Cristian Burci, patronul Prima TV, Adevărul și Click a fost suprins într-un restaurant dintr-un hotel din Belgrad la o masă unde era și Sebastian Ghiță.
Fotografia a fost difuzată pe Facebook de Sabin Orcan.
Din ciclul „Primim la redacție”: instantaneu recent din barul unui hotel din Belgrad.
În stânga, citindu-și telefonul, fugarul Sebi Ghiță. După aspectul relaxat, n-ai zice că e îngrijorat de o posibilă extrădare.În mijloc, un personaj încă neidentificat.În dreapta, surpriză, mogulul Cristi Burci, patronul unui ziar care susține, cică, statul de drept. S-o fi dus să ia lumină?!, a comentat Orcan.
Al treilea personaj din imagine pare a fi Asaf Eisin, unul dintre consultanții evrei ai liderului PSD, Liviu Dragnea, dar care a lucrat sau lucrează și pentru președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.
România Curată în octombrie 2017 : Actualul lider al echipei de consultanţi politici israelieni ai PSD este Asaf Eisin, fost partener cu Tal Silberstein. Consiliera pe comunicare a PSD, Anca Alexandrescu şi Dan Andronic au fost în trecut soţ şi soţie.
Anca Alexandrescu a fost angajată la trustul Adevărul al lui Cristian Burci, un om de afaceri apropiat PSD, prezent la întalnirea informală de la Washington dintre ministrul Apărării Mihai Fifor şi lobbystul american Elliott Broidy.
Este deja de notorietate stilul de lucru al consultanţilor israelieni din şcoala lui Steinmetz-Silberstein: livrarea de consultanţă politică urmată de conectarea la resurse.
Vezi mai jos, pe larg, detalii despre întâlnirea ministrului Fifor cu Elliot Broidy la Washington şi amănunte despre fiecare personaj în parte.
Întâlnirea de la Washington
În urmă cu o săptămână, România Curată scria despre întâlnirea din capitala SUA, joi, 21 septembrie, la o recepţie, dintre ministrul Apărării Mihai Fifor, omul de afaceri Cristian Burci şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump.
Recepţia a avut loc după întâlnirea ministrului Apărării cu reprezentanţii a trei companii americane din domeniul industriei de apărare – Raytheon, Lockheed Martin şi Bell Helicopters, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.
Cu 2 zile înainte, ministrul Apărării Mihai Fifor se întâlnise cu omologul său american, James Mattis, cu care abordase subiectul achiziţiilor militare.
Ce spune Fifor
Câteva zile mai târziu, pe 27 septembrie, ministrul Apărării Mihai Fifor a evitat un răspuns tranşant când a fost întrebat despre întâlnirea de la Washington cu Elliott Broidy şi omul de afaceri Cristian Burci.
“La o recepţie cu peste 200 de oameni poate fi oricine în sală”, a spus Fifor. “În cadrul vizitei din SUA am participat la acţiuni organizate din timp. La recepţia respectivă au fost prezenţi ambasadorul României în SUA, ambasadorul SUA în Romania, a fost o întâlnire în parametri normali la care putea participa oricine”, a spus Mihai Fifor la finalul unei conferinţe dedicate securităţii.
Personajele, unul câte unul
Mihai Fifor a fost numit ministru al Apărării la începutul lunii septembrie după ce Adrian Ţuţuianu a fost remaniat. Hotnews.ro a relatat că Ţuţuianu a fost „executat” de către liderul PSD Liviu Dragnea, care l-ar fi bănuit că vrea să îi ia partidul.
Cert e că schimbarea lui Ţuţuianu a venit chiar înaintea negocierilor din SUA privind achiziţiile militare. Înainte de Ţuţuianu, ministrul Apărării în Guvernul Grindeanu a fost Gabriel Leş. El nu şi-a mai păstrat funcţia în Cabinetul Tudose din pricina contractelor militare. Liviu Dragnea a explicat într-un interviu la DC News că a fost deranjat de faptul că a aflat din presă că România vrea să cumpere rachete de la americani.
Elliott Broidy, un mare şpăgar
Broidy a fost vicepreşedinte al Fondului pentru Victoria lui Trump, o asociaţie condusă de Reince Preibus, până de curând şeful de cabinet al preşedintelui Donald Trump. Broidy face parte din boardul Coaliţiei evreieşti republicane.
Potrivit cotidianului israelian Haaretz, în 2009, Broidy a fost demis din funcţia de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital după ce a fost acuzat şi a admis că a plătit aproape 1 milion de dolari mită către oficiali ai statului New York şi manageri ai fondurilor private de pensii.
Potrivit unui articol din ianuarie 2004 al cotidianului israelian Haaretz, unul dintre investitorii în fondul condus pe atunci de Elliott Broidy a fost şi miliardarul Benjamin Steinmetz. Acesta a investit 10 milioane de dolari în fondul lui Broidy. Una dintre companiile în care a investit Markstone Capital a fost şi gigantul telecom israelian, Bezeq.
Benny Steinmetz, investitor la Roşia Montana, adversarul lui Soros
Este deja binecunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montana şi sponsor principal al campaniilor anti Soros. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari.
Steinmetz este judecat pentru corupţie, în lipsă, în dosarul „Ferma Băneasa”, împreună cu omul român de afaceri Remus Truică, aşa zisul prinţ Paul de România şi foştii strategi ai premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi ai preşedintelui Traian Băsescu – directorul EVZ Dan Andronic şi israelianul Tal Silberstein.
Cu toţii sunt judecaţi pentru retrocedarea ilegală a 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi a 47 de hectare de pădure la Snagov. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro.
Benny Steinmetz şi Tal Silberstein sunt vizaţi de o anchetă privind fraudă şi spălare de bani şi în Israel, ei fiind arestaţi preventiv la jumătatea lunii august. Alături de ei, a fost reţinut şi preşedintele Bezeq – compania de telefonie din Israel – David Granot. Steinmetz a dat vina pe miliardarul american George Soros pentru ce i se întâmplă.
Potrivit unor declaraţii în faţa instanţei ale anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de presa israeliană, investigaţia din Israel declanşată împotriva lui Steinmetz şi Silberstein are legătură şi cu afacerile acestora din România.
Steinmetz este bănuit a fi în spatele operaţiunii Black Cube de hărţuire şi spionare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Interesant e şi că avocatul angajat de milionarul fugar Puiu Popoviciu – fostul director al FBI, Louis Freeh – a fost în trecut şi apărătorul lui Benny Steinmetz.
De altfel, după fuga lui Popoviciu, Hotnews arăta faptul că miliardarul ar face parte dintr-un cartel de oameni de afaceri foarte puternici, care ar face lobby extern anti-DNA.
Revenind la Benny Steinmetz, acesta a mai fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii directe la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului. În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Benny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari!) Acuzaţiile de corupţie din acest caz au dus la o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA şi a FBI, unul dintre directorii companiei fiind arestat.
Tal Silberstein, consultantul lui Năstase, Tăriceanu şi Băsescu
Silberstein a fost consultant politic al primarului Capitalei, Traian Băsescu, apoi al premierilor Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, ca să ajungă din nou la PDL şi Traian Băsescu, devenit între timp preşedinte al României.
Haaretz îl descrie pe Silberstein drept fost consultant politic al ex-premierului israelian Ehud Barak, consilier al cancelarului Austriei, Christian Kern şi al lui David Granot, CEO al gigantului telecom israelian, Bezeq. Cancelarul Austriei a încheiat raporturile cu Silberstein în august, după ce acesta a fost arestat în Israel. După cum am arătat mai sus, boss-ul de la Bezeq a fost reţinut în august, alături de Steinmetz şi Silberstein.
Dan Andronic, partener al lui Tal Silberstein
Este de notorietate deja faptul că Andronic şi Silberstein au fost parteneri în afacerile de consultanţă politică. Iată ce declara Silberstein în 2008 într-un interviu acordat jurnalul.ro:
„Sunt norocos să îi am parteneri pe Arthur Finkelstein, Dan Andronic, Sheves şi câteva tinere talente politice, precum Alin Bogdan, care este director pe compania noastră din România”, declara Silberstein în 2008. Silberstein explică şi cum a ajuns să lucreze în România:
“Jurnalul Naţional: Cum aţi ajuns să lucraţi în România? Primul client a fost Traian Băsescu în 2001?
Tal Silberstein: Cred că era 2002…
Jurnalul Naţional: Aţi făcut o cercetare sociologică pentru el….
Tal Silberstein: Mai mult decât atât. Preşedintele Traian Băsescu m-a adus în România. Lui îi datorez faptul că sînt aici.
Jurnalul Naţional: Cum s-a întâmplat asta şi care a fost primul contact cu politicienii români?
Tal Silberstein: Ne-am întâlnit în Viena pe vremea când era primar şi am petrecut împreună cu el două zile interesante, timp în care mi-a povestit totul despre România. Apoi, practic m-a forţat să vin aici. Am aterizat la Bucureşti într-o zi cu ninsoare, în noiembrie sau decembrie şi am început să lucrez cu Traian Băsescu. Treaba mea era să îl consiliez în legătură cu proiectele lui viitoare, iar unul dintre ele era formarea alianţei cu PNL”, povestea Silberstein în 2008.
Potrivit vechiului EVZ, în 2005, compania „One Communication” – controlată de Dan Andronic prin intermediul surorii sale, Roxana Andronic – a încheiat un parteneriat cu GCS ISSUE Management din Tel Aviv, controlată de Tal Silberstein şi RSLB Partners din Washington, controlată de Shimon Sheves şi Gil Birger şi avându-l ca preşedinte pe Amnan Lipkin Shahak, fost şef al armatei Israelului. Aşa s-a format compania „First One Communication”, care a lucrat pentru premierul Tăriceanu.
Potrivit rechizitoriului DNA în dosarul finanţării ilegale a campaniei lui Traian Băsescu la prezidenţialele din 2009, PDL a achitat în martie 2010 un comision de 125.000 de dolari către o altă firmă a lui Dan Andronic, DA Comunication&Media SRL. Banii au ajuns mai departe la compania Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc. din SUA, o altă firmă controlată de Tal Silberstein. Banii reprezentau comisionul de succes după victoria lui Băsescu în alegeri şi, potrivit DNA, proveneau din evaziune fiscală făcută de firma italianului Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu.
Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică (fost şef de cabinet al premierului Adrian Năstase) sunt judecaţi cu toţii în dosarul Ferma Băneasa. Aşa cum au explicat şi jurnaliştii de la Hotnews, stilul de lucru al consultanţilor israelieni este livrarea de strategie politică urmată de conectare la resurse.
Consultanţii evrei, recuperaţi de PSD. Asaf Eisin, partener al lui Tal Silberstein
Potrivit Hotnews.ro, echipa de consultanţi israelieni condusă de Asaf Eisin – care a ajutat PSD să câştige detaşat alegerile parlamentare de anul trecut – a venit din nou la Bucureşti pentru a realiza strategia social-democraţilor.
Eisin a fost partener al lui Tal Silberstein şi acum îi ţine locul acestuia întrucât Silberstein nu mai poate veni în România, fiind investigat în Israel şi România. De aftfel, Steinmetz şi Silberstein au primit la un moment dat mandate de arestare în lipsă în dosarul Ferma Băneasa, însă judecătorul Iulian Dragomir, vicepreşedinte al ICCJ, le-a revocat pe motive procedurale.
Asaf Eisin a fost consultant şi al preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucici. În Serbia a lucrat în consultanţă şi Tal Silberstein, după cum afirma chiar el în interviul acordat jurnalul.ro, în 2008: „Noi lucrăm în multe ţări: Austria, Israel, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi altele”, spunea atunci Tal Silberstein.
În Serbia, la Belgrad, a fost prins fugarul Sebastian Ghiţă. Până să fie prins, el a fost vizitat de Dan Andronic.
Anca Alexandrescu, comunicatorul PSD, fostă angajată la Burci, ex-soţie a lui Dan Andronic
Dacă partenerul lui Tal Silberstein, Asaf Eisin, conduce echipa de consultanţi politici a PSD, de partea de comunicare se ocupă Anca Alexandrescu.
Fiică a jurnalistului Horia Alexandrescu, ea a fost şefa pe probleme de comunicare a premierilor Ponta şi Năstase. După căderea guvernului lui Victor Ponta, în toamna lui 2015, Anca Alexandrescu s-a angajat la trustul Adevărul patronat de Cristian Burci. În trecut, Anca Alexandrscu a fost soţia lui Dan Andonic.
Cristian Burci, patron Adevărul şi Prima tv, om de afaceri apropiat de PSD
După cum arătam la începutul articolului, omul de afaceri Cristian Burci a fost la întâlnirea informală de la Washington dintre ministrul Apărării Mihai Fifor şi lobbystul american Elliott Broidy.
Numele lui Cristian Burci apare în dosarul privind finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009, finalizat cu condamnarea fostului trezorier al PSD, Gheorghe Bunea Stancu şi a miliardarului Ioan Niculae. De altfel, Burci a fost audiat ca martor la DNA şi la instanţă.
“Bunea-Stancu voia să aducă în partid trei, patru mari oameni de afaceri care să susţină partidul. Am avut o discuţie mai veche. (…) Se referea la sprijinul partidului de către oamenii de afaceri, iar cei din urmă să fie sprijiniţi de partid prin contracte. (…) Pe vremea aceea Victor Ponta era şeful PSD. Discuţia a avut loc în 2010, după alegeri”, a spus Burci în sala de judecată.
Dragnea vrea să fie player în negocierea cu americanii a contractelor de armament
În timp ce joi, 21 septembrie, ministrul Apărării Mihai Fifor era la discuţii cu reprezentanţii companiilor americane de armament, iar apoi la o recepţie cu omul de afaceri Cristian Burci şi lobbystul Elliott Broidy, liderul PSD Liviu Dragnea declara la DC News:
“E foarte bine că foarte mulţi reprezentanţi ai statului român îşi iau angajamente, e bine ca acestea să fie discutate în ţară. Pentru că s-ar putea vreodată în viaţa asta cineva să îşi ia un angajament şi apoi să constate că ţara nu poate sau că ţara şi-a luat alt angajament cât a fost plecat. Eu cred că cu astfel de teme de magnitudine uriaşă nu este bine să ne jucăm. Eu vă aduc aminte că în campanie am fost singurul lider politic care a anunţat că vom prevede în bugetul naţional 2% din PIB din Apărare şi am fost şi cel care a întors proiectul de buget, împreuna cu premierul Grindeanu.
În ceea ce priveşte achiziţia de tehnică militară, două obiective principale creşterea nivelului de apărare al României şi în egală măsură dezvoltarea industriei de apărare a României. O mare parte din tehnică militară de care are nevoie ţara noastră să fie produsă în România, cu producătorii care vroiau să ne vândă. S-a discutat cu aproape toţi, este foarte bună, dar vrem să o producem aici, în joint venture. Majoritatea au acceptat, nu sunt negocieri uşoare.
Eu aici am o singură problemă, noi – eu, preşedintele Camerie Deputaţilor şi premierul Grindeanu, am aflat din presa că România vrea să ia rachete Patriot. Ne-am sunat şi ne întrebam unul pe altul când s-a decis asta. L-am sunat amândoi pe ministrul Apărarii care ne-a spus că a ieşit cu informaţia asta dl. general Ciucă (şeful Statului Major General al Armatei -n.r.), el a spus că a ieşit nu ştiu care secretar de stat”, a declarat Dragnea. Liderul PSD a explicat că acest lucru a fost un factor care a dus la schimbarea lui Gabriel Leş din funcţia de ministru al Apărarii.