BOMBA nopții! A fost mâna hoților? Mari suspiciuni de MANIPULARE a Bursei! Un reputat specialist a mirosit ceva urât!

BOMBA nopții! A fost mâna hoților? Mari suspiciuni de MANIPULARE a Bursei! Un reputat specialist a mirosit ceva urât!

BOMBA nopții! A fost mâna hoților? Mari suspiciuni de MANIPULARE a Bursei! Un reputat specialist a mirosit ceva urât! Cristian Agalopol, reprezentant al Camerei de Comerț Americane (AmCham) şi șeful departamentului de Pieţe financiare din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a cerut miercuri arbitrului pieței de capital (ASF) să investigheze toate tranzacțiile zilei de la Bursa de Valori București (BVB), enunțând posibilitatea unei manipulări a bursei. Reacția lui Agalopol, un reputat specialist în piețe de capital, vine la finalul unei zile în care BVB a cunoscut cea mai mare scădere zilnică din istorie din cauza proiectului de OUG care lovește dur sectoare întregi din economie.

„O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti”, a spus Agalopol miercuri la o dezbatere organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României, alianța celor mai mari investitori români și străini din economie, potrivit Agerpres.

Nu este pentru prima oară când guvernul Dăncilă e suspectat de manipularea bursei. În luna august, compania Digi (Rcs & Rds) îl acuza public pe Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă, considerat creatorul măsurilor economice, de posibila manipulare a pieței de capital. ”Politicianul aruncă o serie de afirmații care induc în eroare și care trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional”, arată compania Digi (RCS & RDS) într-un comunicat de presă făcut public după o serie de atacuri ale lui Darius Vâlcov.

„Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România”, a spus Agalopol, citat de Agerpres.

„Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă”, a mai spus el.

Reamintim că ministrul Eugen Teodorovici a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%.

Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.

În context, Bursa de la Bucureşti a consemnat miercuri o scădere record, în condiţiile în care indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 acţiuni, a înregistrat un declin de 11,52%. Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor, titlurile Banca Transilvania încheind sesiunea cu o scădere de -19,91% şi BRD-GSG de 16,62%.


Cristian Agalopol


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”