BOMBĂ! Voiculescu intră în comisia de ELIBERARE condiţionată a Penitenciarului Rahova!
Deşi a fost condamnat la 10 ani de detenţie pentru spălare de bani în dosarul ICA, mogulul Antenelor Dan Voiculescu ar putea prinde Crăciunul acasă. Potrivit unor surse judiciare, el trebuie să intre în comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Rahova “la sfârşitul acestei săptămâni”. “Probabilitatea este foarte mare să intre în comisia de săptămâna aceasta”, au declarat surse judiciare pentru România Curată .
Are peste 60 de ani
Dan Voiculescu a fost condamnat pe vechiul cod de procedură penală şi execută doar o treime din pedepsă întrucât are peste 60 de ani.
A scris 11 cărţi în detenţie
În plus, Voiculescu şi-a redus pedeapsa cu un an deoarece a scris 11 cărţi în penitenciar.
Chiar dacă ministrul Justiţiei Raluca Prună a suspendat la începutul anului dreptul deţinuţilor de a-şi reduce pedeapsa elaborând “lucrări ştiinţifice” şi apoi a modificat legea astfel încât deţinuţii să beneficieze doar de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru toate lucrările scrise, Dan Voiculescu a scris cărţile înainte de aceste decizii ale ministrului.
Comisia trebuie aşadar să analizeze dacă i se aplică dreptul de reducere a pedepsei lui Dan Voiculescu pentru toate cele 11 cărţi deja redactate. Un raport intern al ANP, intrat în august în posesia României Curate, arăta că penitenciarul îi ia în calcul lui Voiculescu cărţile deja scrise. Mogulul “a beneficiat de 369,21 zile câştig pentru activităţile lucrative desfăşurate şi elaborarea şi publicarea de lucrări ştiinţifice”, arată raportul citat.
Potrivit legii înainte de modificare, o lucrare ştiinţifică elaborată în penitenciar însemna 30 de zile reduse din pedeapsă. Prin urmare, Voiculescu ar putea beneficia de o reducere de 330 de zile. În plus, potrivit unor surse ANP, Voiculescu a lucrat şi la atelierul de tâmplărie al penitenciarului.
Rămâne aşadar de văzut ce va face comisia de eliberare condiţionată.
Bună purtare
Dan Voiculescu a fost recompensat de 9 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet “pentru participarea la activităţi lucrative, precum şi cele de educaţie şi asistenţă psihologică”, potrivit raportului ANP citat de România Curată în august. El nu a avut de permisiuni de ieşire din penitenciar.
Nu a plătit prejudiciul
Dan Voiculescu a fost condamnat, în solidar cu ceilalţi inculpaţi din dosarul ICA, la plata unui prejudiciu de 60 de milioane de euro şi a încă 40 de milioane de euro “produse directe şi indirecte ale infracţiunii de spălare de bani”, adică imobilele si chiriile obţinute de familia Voiculescu ca urmare a furtului de la ICA.
Voiculescu s-a opus prin acţiuni în Justiţie executării sentinţei de confiscare. Până acum, Fiscul a reuşit să recupereze sediile Grivco şi ale Antenelor, apartamentul din Kisellef şi o vilă de la Predeal, în total în jur de 33 de milioane de euro.
Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de detenţie şi a fost introdus în penitenciar pe 8 august 2014. Instanţele l-au găsit vinovat pentru că a pus mâna fraudulos pe terenurile şi clădirile fostului Institut de Chimie Alimentară. Judecătorii au stabilit că Voiculescu a reuşit prin manopere complicate să cumpere cu 100 de mii de euro terenuri şi clădiri ce valorau 8 milioane de euro la data privatizării ICA în 2003, iar apoi la data finalizării rechizitoriului, în 2008, peste 60 de milioane de euro.