BOMBĂ! Toader, UMILIT de Lazăr în CSM! Audierea Adinei Florea, propusă de T.T. la DNA, a fost amânată! Nu miroase bine pentru tabăra infractorilor!

BOMBĂ! Toader, UMILIT de Lazăr în CSM! Audierea Adinei Florea, propusă de T.T. la DNA, a fost amânată! Nu miroase bine pentru tabăra infractorilor!

BOMBĂ! Toader, UMILIT de Lazăr în CSM! Audierea Adinei Florea, propusă de T.T. la DNA, a fost amânată! Nu miroase bine pentru tabăra infractorilor!
 
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat joi, cu 4 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, pentru 8 octombrie la ora 10:00, audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, relatează  G4Media.ro .

De la minutul 2:

Secția a decis amânarea audierii Adinei Florea din cauza sesizării făcute de procurorul general Augustin Lazăr la Inspecția Judiciară, dat fiind incidentul de securitate de la Constanța. Florea a fost audiată pe data de 19 septembrie ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

Cele mai importante momente din ședința CSM: 

Se propune amânarea cu o săptămână din cauza sesizării făcute de procurorul general la Inspecția Judiciară în legătură cu incidentul de securitate de la Constanța.

Tudorel Toader: Vreau să fac un apel la dvs, la domnul procuror general în special, ca să urgentați procedurile de selecție a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a magistraților. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Îmi exprim speranța că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de23 octombrie fără ca secția să fie operațională. Imi amintesc faptul că mulți dintre noi, chiar și dintre cei prezenți s-au opus soluției de înființare a acestei secții. În două rânduri CCR a statuat că această soluție legislativă este constituțională. Această activitate se va muta de la DNA la Parchetul General. Nu cumva să se ajungă la 23 octombrie, să se spună asta e, unul n-a venit, unul n-a îînțeles regulamentul. Să nu se spună, asta e, lăsăm lucrurile așa cum sunt, în competența DNA-ului.

Vreau să asigur pe toată lumea că eu ca și vicepreședinte CSM am avut toată disponibilitate de adoptare a regulamentelor acelei secții de care ați amintit.

Tudorel Toader. Cu privire la propunerea de amânare, eu nu sunt de acord, pentru că nu veți putea indica temeiul judridic pentru amânarea audierii și formularea unui aviz consultativ. Nu aveți un temei juridic, nici în lege nici în regulament, care se spunea la momentul audierii fostei procuror șef că regulamentul prevede altă procedură decât legea.

Augustin Lazăr: Avem legea 317 pe 2004 care prevede condițiile în care sunt evaluați magistrații. Regulamentul detaliază. Un regulament este inferior legii. Noi discutăm că evaluarea magistraților se face după legea 317.

Tudorel Toader: Nu avem un juridic pentru amânare, nici în regulament nici în lege. Va plana această suspiciune pe care va trebui să o îndepărtați, cum de această adresă privind posibila abatere disciplinară a doamnei Florea a apărut la dvs exact pe data de 25 septembrie, adică înainte de audierea de azi. Să explicați dacă nu cumva această adresă constituie o piedică în continuarea procedurii. Înțeleg că nu există nici un dosar penal, nici in rem, nici in personam. Dar există această posibilă abatere disciplinară. Nu-i normal să ai în sistemul judiciar azi un maistrat în funcție care să facă urmărire penală dar față de care s-a început urmărirea penală. Mai mult, permite legea ca un magistrat chiar dacă a fost condamnat să poată rămână magistrat. De ce le-am spus, nu ca să repet. Dacă dvs acceptați în secție că puteți avea un procuror care a fost la rândul lui condamnat, dacă acceptați că în sistem putem avea un procuror față de care s-a început urmărirea penală, atunci va trebui să motivați cum de avei acest dublu standard ca să spuneți că astăzi vă puneți această barieră plină de moralitate că nu puteți audia un candidat față de care procurorul general ne aduce alaltărieri că există suspiciune de abatere disciplinară. Sunt convins că veți găsi argumente, eu sunt convins că nu procedați corect. Asta e concluzia mea, acestea sunt argumentele mele pentru care solicit continuarea procedurii.

Augustin Lazăr: Incidentul de securitate a fost înregistrat a doua zi, la acea dată nu știam cine candidează. Derulându-se incidentul de securitate, am ajuns la concluzia că Inspecția Judiciară trebuie sesizată. Există un dosar care privește fapta de manipulare neglijentă a unor secrete de stat. El a fost înregistrat înainte să se facă publică lista candidaților. Nimeni nu a înregistrat vreun dosar sau incident de securitate în considerarea cuiva. Cu toții vrem să știm adevărul și nu este greșit să se dea un termen scurt pentru ca Inspecția Judiciară să se poată clarifica. Nu este chiar lipsit de importanță care este portretul etic al unui candidat care candidează pentru o importantă funcție în ministerul public.

Tudorel Toader: Cu profilul etic este discutabil, și nu mă refer la doamna. Ce faceți cu ăia care sunt condamnați și îi mențineți în funcție?

Membru CSM: Nu există nici o situație în care un procuror să fi fost menținut.

Adina Florea: Când mi-am depus candidatura mi-am asumat toate surprizele ce puteau să vină odată cu ea. Acest incident de securitate nu are nici o legătură cu persoana mea. E regretabil că domnul procuror general a aruncat anatema spunând că am un anumit profil etic. Fără nici un fel de probă procurorul general vine și spune că am un anumit profil etic.

Lazăr: Am spus că profilul etic trebuie clarificat.

Florea: La un moment dat, altcineva dacă nu procurorul general va face o sesizare pentru o altă abatere disciplinară, iar dvs veți fi puși în situația de a da o nouă amânare. Asta deschide o cutie a pandorei. Nu înțeleg ce se încearcă prin această sesizare a Inspecției Judiciare. Însuși dl procuror general a declarat că efectele acestui protoccol au încetat. Legat de acest subiect mă tem că o anchetă obiectivă ar fi trebuit să fie făcută de orice altă structură dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol. Nu am nici o legătură cu această sesizare. Subliniez această situație, hotărârea rămâne la latitudinea dvs.

Tudorel Toader: Va trebui să îndepărtați suspiciunea care va plana cu privire la faptul că această adresă a procurorului general a venit la minister pe 25 septembrie, alaltăieri. Din câte știu eu, tot dl procuror general a sesizat Inspecția Judiciară și că sesizarea către Inspecția Judiciară ar fi ajuns în după amiaza zilei de ieri. Eu îmi întăresc această poziție, am suspiciunea mea, cum de azi avem audierea și ieri a ajuns adresa.

Lazăr: Trebuia să nu ne fi făcut datoria, trebuia să fi lăsat lucrarea asta deoparte?

Toader: Vroiam să confirmați că ați sesizat Inspecția Judiciară ieri. Cer oficial de la Inspecție să văd dacă ați sesizat ieri sau nu.

Membru CSM. Nu există nici un text legal care să ne împiedice să avem toate documentele la dosar.

Toader: Dacă Inspecția soluționează în a 45 – a zi, amânați 45 de zile?

Context. În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea, consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Florea a fost audiată pe data de 19 septembrie ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov. 

Pe data de 6 septembrie, Adina Florea a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că una dintre primele trei priorități, în caz că va fi numită, este o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Florea a mai spus că nu consideră că activitatea de control a Inspecției Judiciare este țintită, ci își respectă obiectul de activitate. Despre modificarea Codurilor Penale a declarat că nu are nicio obiecție, că practica reglează dacă sunt oportune și că, în calitate de procuror, aplică noile dispoziții.

Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma să fie transmis către Ministerul Justiţiei.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată, conform legii, preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri