BOMBĂ! Dezvăluiri ȘOCANTE despre datele culese de Facebook de la tine!
După scandalul Cambridge Analytica, încep să iasă la iveală din ce în ce mai multe informații despre modurile în care Facebook a avut grijă de ”cobaii” săi, scrie George Stanciu pe Playtech.ro .
Scandalul Cambridge Analytica, în care este implicată și rețeaua socială, este doar vârful unui aisberg plin de mizerii despre care începem să aflăm încet, dar sigur. Zuckerberg a încercat să se scoată și să spună că nu știe ce făcea CA cu datele a 50 de milioane de utilizatori, dar e greu să te uiți la el și să-l mai iei în serios.
Acum, apar noi informații despre modul în care nu terții, ci chiar Facebook știe cine sunt oamenii cu care relaționezi. Un neozeelandez care și-a descărcat datele de pe site, Dylan McKay, a descoperit că Facebook a colectat metadate despre apeluri făcute de pe telefonul său cu Android.
În aceste metadate sunt colectate numele contactelor, numerele de telefon, data fiecărui apel, dar și durata fiecăruia dintre acestea, fie el efectuat sau primit. Mai mulți utilizatori au raportat aceeași ”problemă”, iar unii au informații chiar și despre SMS-uri și MMS-uri.
Am verificat și eu datele pe care le-am descărcat acum ceva timp de pe Facebook și nu am asemenea informații. Dacă ești curios despre ele, după ce îți descarci datele, verifică fișierul contact_info.htm din folderul html.
Facebook folosește datele din agenda ta pentru a-ți recomanda prieteni, iar în cele mai recente versiuni ale aplicațiilor de mobil, o cerere explicită de acces la istoricul apelurilor și SMS-urilor este făcută. Chiar dacă refuzi asta acum, s-ar putea să fi dat permisiunea fără să știi de-a lungul anilor, în trecut, din cauza modului în care Android lucra cu permisiunile.
Dacă ai oferit permisiunea de a citi contactele aplicației de Facebook acum ceva timp, înainte de Android 4.1, trebuie să știi că așa ofereai aplicației acces și la istoricul mesajelor și apelurilor. Chiar dacă permisiunile s-au schimbat, aplicațiile puteau trece peste această regulă dacă erau scrise conform unui Android API anterior de versiunea 16, când au fost făcute schimbările.
În octombrie 2017 n-a mai funcționat acest ”truc”, astfel că atunci se oprește și colectarea metadatelor de către Facebook. iOS nu a permis niciodată accesul către aceste date aplicațiilor.