Boloş: Sper să trecem cu suces primul test pe care îl avem, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri
Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, afirmă că primul test care trebuie trecut până la finele anului este acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri europene şi, de aceea, începând de marţi, va fi făcută o analiză cu fiecare autoritate de management ce are acest risc.
"Prima şi cea mai mare provocare este ca experienţa pe care am dobândit-o în domeniul fondurilor europene să o pot transpune şi la nivel de programe operaţionale şi de fonduri europene la nivel naţional şi sper să putem trece cu succes primul test pe care îl avem până la sfârşitul anului, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri. Sigur, este un test destul de dificil şi încercăm să îl trecem cu bine. Încercăm în această perioadă să ne organizăm astfel încât să evităm riscul de dezangajare. Sigur, timpul este foarte scurt, dar începând de azi vom face analiza cu fiecare autoritate de management ce are acest risc de dezangajare şi tot ce depinde de noi va fi luat ca şi măsură pentru a trece cu bine sfârşitul de an şi a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene", a declarat Boloş pentru Digi 24.
Acesta a precizat că se află în minister de la ora 9:00 şi, pe lângă măsurile organizatorice curente, va trece şi la partea de măsuri care privesc închiderea anului financiar 2019.
Întrebat care ar fi cea mai mare problemă, noul ministru a răspuns că aceasta este legată de proiectele mari de infrastructură, dar mai există o provocare privind întărirea capacităţii administrative de implementare a proiectelor.
"Cea mai mare problemă din perspectiva fondurilor europene, aici putem discuta de zona proiectelor mari de infrastructură sau a proiectelor de mai mică amploare, dar cred că avem o provocare pe fonduri europene, aceea legată de a ne întări capacitatea administrativă de implementare a proiectelor. Ne uităm puţin la proiecte mari de infrastructură şi vedem că acolo este loc de mai bine pentru ceea ce înseamnă creşterea capacităţii de implementare, îmbunătăţirea capacităţii de implementare a proiectelor, fiindcă este o nevoie acută în acest domeniu, care este considerat prioritar inclusiv pe perioada mandatului Guvernului Orban", a mai afirmat Boloş.
El a mai spus că în minister există un număr destul de mare de personal care poate fi folosit pentru a fructifica "ce avem ca şi avantaje din perspectiva fondurilor europene", dar trebuie acordată o atenţie deosebită beneficiarilor.
"Din perspectiva experienţei pe fonduri europene sigur că în minister există un număr destul de mare de personal. Sper să-i putem folosi pentru ca să fuctificăm ce avem ca şi avantaje din perspectiva fondurilor europene. Trebuie să avem o grijă deosebită faţă de beneficiari. Acesta este unul dintre lucrurile la care ţin foarte mult pe perioada mandatului meu, ca beneficiarii şi proiectele să poată să fie în centrul atenţiei şi să le putem acorda sprijinul necesar pentru ca şi România să poată să facă paşi dintre cei mai rapizi pe zona absorbţiei fondurilor europene", a menţionat ministrul Fondurilor Europene. AGERPRES