Boloş: Program naţional de reabilitare a sistemelor de termoficare în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă
Guvernul va prezenta în perioada următoare un program naţional de reabilitare a sistemelor de termoficare, în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă, a anunţat, marţi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
El a semnat, marţi, în prezenţa premierului, alături de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, un contract de finanţare pentru reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti din fonduri europene.
"Autorităţile publice locale, urmare a discuţiei cu domnul prim-ministru, se vor bucura de un program naţional de reabilitare a sistemelor de termoficare în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă, pe care o să îl prezentăm în perioada următoare", a declarat Boloş.
El a precizat că documentul semnat cu Primăria Bucureştiului face parte din Strategia de finanţare a infrastructurilor energetice la nivelul autorităţilor publice locale.
"Valoarea contractului pe care îl semnăm astăzi este de 278 de milioane de euro, finanţare nerambursabilă, şi, de asemenea, discutăm despre o reţea de transport cu o lungime de 104 kilometri din totalul de 954 de kilometri de reţea de transport cât are sistemul de termoficare al municipiului Bucureşti", a explicat Marcel Boloş.
Ministrul a adăugat că, tot ca urmare a discuţiilor avute cu premierul, având în vedere importanţa reţelei de termoficare din Bucureşti, a propus în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, care urmează să fie prezentat în perioada următoare, o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro, astfel încât să se realizeze investiţiile necesare pentru a se reduce cât mai mult pierderile din reţeaua de transport şi distribuţie a energiei termice în Capitală.
"Este un proiect mare, este o strategie care face parte din priorităţile pe care domnul primar general le are. Este, de asemenea, mult de muncă pentru ceea ce înseamnă viitoarele proiecte care se vor implementa cu finanţare din fonduri europene, pentru că întreaga reţea de transport a energiei termice în municipiul Bucureşti are 954 de kilometri, sunt 2.953 de kilometri de reţea de distribuţie şi peste 1.000 de puncte termice, unde, de asemenea, e nevoie să investim şi să se gândească un plan pe care, împreună cu colegii de la Primăria Municipiului Bucureşti, să le putem pune în aplicare şi să putem sprijini cât mai mult aceste investiţii prioritare", a spus Boloş. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)