Boloş: IMM-urile vor putea accesa granturi între 50.000 şi 500.000 de euro pentru eficienţa energetică şi pentru producere de energie verde

Boloş: IMM-urile vor putea accesa granturi între 50.000 şi 500.000 de euro pentru eficienţa energetică şi pentru producere de energie verde

Marcel Boloş a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe măsuri adoptate de către Executiv.

“O primă direcţie de acţiune este cea legată de eficienţa energetică pentru IMM-uri, aşa încât IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru două tipuri de investiţii care îi ajută în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilităţile. O primă categorie de investiţii este cea legată de eficienţa energetică, şi anume ea priveşte reabilitarea termică, eficienţa energetică a clădirilor industriale pentru a putea gestiona costurile de funcţionare şi costurile pe care le au cu activitatea curentă şi, pe de altă parte, o a doua categorie de investiţie este cea destinată producerii de energie verde pentru activităţile care ţin de producţie şi fluxurile tehnologice ale acestora. Estimăm un număr de peste 1.800 de beneficiari, IMM-uri şi, de asemenea, bugetul total care a fost aprobat pentru accesare de fonduri este de 500 de milioane de euro”, a transmis Marcel Boloş.

El a menţionat că apelul de proiecte va fi pregătit de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cel mai probabil în luna septembrie va fi lansat oficial.

Boloş a mai anunţat că şi autorităţile publice locale vor putea accesa fonduri europene pentru eficienţa energetică.

“O a doua categorie de măsuri, în premieră, pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene priveşte eficienţa energetică pentru autorităţile publice locale, primăriile, astfel, vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice din domeniul educaţiei, sănătăţii, din ceea ce înseamnă inclusiv partea de alimentare cu energie termică a populaţiei, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători. Deci, măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile la aceste categorii de servicii publice să poată să fie gestionate în mod eficient şi, mai ales, să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată pentru autorităţile publice locale şi să poată să facă faţă acestor categorii de costuri”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a adăugat că şi acest buget este tot în valoare de 500 de milioane de euro.

“Bugetul este, de asemenea, de 500 de milioane de euro. Sunt două categorii de granturi: pentru consumul propriu al acestor servicii publice pe care le-am menţionat, granturile sunt între 500 de mii de euro şi 5 milioane de euro şi, de asemenea, sunt proiecte care permit inclusiv partea de comercializare a energiei verzi obţinute din implementarea acestor proiecte pentru care valoarea granturilor este între 5 milioane de euro şi 15 milioane de euro”, a mai afirmat Marcel Boloş.

De asemenea, o altă măsură adoptată de Guvern se referă la retehnologizarea IMM-urilor din domeniul construcţiilor şi industriei agro-alimentare.

“O altă măsură, aprobată tot în cadrul Politicii de coeziune 2014 - 2020, este referitoare la retehnologizarea IMM-urilor din domeniul construcţiilor şi industriei agro-alimentare. Aici, pe domeniul de activitate construcţii, am avut în vedere cei care sunt implicaţi în implementarea proiectelor de infrastructură, mai ales a celor din zona transporturilor, dar şi a furnizorilor de materii prime pentru aceste tipuri de proiecte, întrucât este o perioadă în care dat fiind volumul mare de proiecte pe care îl implementăm şi volumul de materie primă necesar pentru implementarea proiectelor a crescut, aşa încât domeniul construcţiilor, cel pentru care s-au alocat cele 150 de milioane de euro priveşte atât partea de echipamente, utilaje, cât şi partea de dotări specifice încât să avem o contribuţie la sporirea capacităţilor de producţie necesare pentru implementarea proiectelor noastre de infrastructură de transport”, a menţionat Marcel Boloş.

El a mai adăugat că pentru IMM-urile din domeniul agroalimentar numărul de beneficiari este estimat la peste 2.000.

“Un al doilea domeniu vizat este cel al procesării produselor şi materiei prime din domeniul agro- alimentar. Valoarea bugetului este, de asemenea, de 150 de milioane de euro şi, de asemenea, este posibilă accesarea de fonduri de către IMM-uri pentru ceea ce înseamnă partea de retehnologizare şi dotarea acestora cu echipamente specifice. Granturile au valori cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 mii de euro. Numărul de beneficiari estimat este de peste 2.000. În cursul lunilor august şi septembrie va avea loc lansarea apelului de proiecte şi punerea în dezbatere a ghidului necesar pentru ca aceste fonduri să fie accesate”, a mai transmis Marcel Boloş.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…