Bolnavii de cancer protestează. 153 de saci de cadavre duse în fața Guvernului VIDEO
O acțiune de protest în sprijinul bolnavilor de cancer a fost organizată astăzi de comunitatea Declic în fața Guvernului. Ministerul Sănătății a anunțat, de dimineață, că face progrese în implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului.
Comunitatea Declic organizează marţi, în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, o acţiune de protest în sprijinul bolnavilor de cancer.
În semn de protest, au fost întinși 153 de saci care reprezintă cadavre în Piața Victoriei. Acesta este numărul persoanelor care mor zilnic în România, nu doar datorită bolii, dar și din „lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, a depistării tardive a bolii și a eternei lipse a medicamentelor”, potrivit asociației Declic.
Pe pancartele afișate la protest sunt scrise mesaje precum :"Rafila, Ciolacu, aţi uitat de bolnavii de cancer?", "Bolnavii de cancer nu aşteaptă după birocraţie", "Rafila, Ciolacu, uitaţi-vă în ochii celor care suferă!".
"Acţiunea civică are ca scop sensibilizarea şi trezirea la realitate a premierului Marcel Ciolacu şi a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru a finaliza şi adopta normele de aplicare pentru Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Normele ar fi trebuit să fie gata în iulie, apoi finalizarea lor a fost amânată pentru septembrie. Cele două termene au fost deja depăşite", transmit reprezenanții comunităţii.
153 de saci de „cadavre” în fața Guvernului - Protest- Foto Facebook Declic
Planul prevede acces rapid şi gratuit pentru bolnavii oncologici la tratamente personalizate şi performante, ca în străinătate, la servicii psihologice, precum şi la screening-uri care ajută la depistarea cancerului în stadii incipiente. Membrii comunității Declic spun că ar putea fi accesate și fonduri europene prin PNRR pentru PNCC.
"Pe 27 iunie 2023, premierul a anunţat că Executivul va aproba normele de aplicare a Legii privind PNCC. Au trecut aproape 4 luni şi aceste norme nu sunt încă finalizate şi publicate, deci planul este nefuncţional. În tot acest timp, conform statisticilor, 153 de oameni mor zilnic de cancer în România", subliniază cei de la Declic.
Ce spune Ministerul Sănătății
În cursul dimineții, Ministerul Sănătății transmitea că au fost făcute noi progrese în această privință și că „a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sănătății nr. 3514/16.10.2023 pentru aprobarea Planului Național de îngrijiri paliative.”
De asemenea, reprezentanții Ministerului au transmis că au fost realizate mai multe acte normative în domeniul oncologiei, alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru accesul cât mai rapid la diagnostic și tratament . Acestea sunt :
- Ordonanța Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului;
- Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și care asigură de la data de 1 iulie 2023 accesul neîngrădit la:
- Servicii medicale paraclinice în ambulatoriu,
- Servicii de paliație și îngrijiri conexe (psihologice),
- Dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului;
- Hotărârea Guvernului Nr. 709/2023 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 26/2023 care detaliază Normele de aplicare ale Legii 293/2022;
- Hotărârea Guvernului nr. 643/2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate și Ordinul CNAS Nr. 774/2023, prin care au fost introduse următoarele:
- introducerea Subprogramului național de testare genetică,
- extinderea serviciile pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine al serviciilor pentru diagnosticul genetic al sindroamelor mielodisplazice, limfoamelor maligne, mielomului multiplu, sindroamelor mieloproliferative cronice, sindroamelor limfoproliferative cronice şi serviciilor pentru diagnosticul genetic al afecțiunilor: rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central și retinoblastom,
- includerea serviciilor de radioterapie stereotactică (SBRT), iradierea corporală totală sau derivate a bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
- Hotărârea Guvernului Nr. 663/ 2023 privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer;
- Hotărârea Guvernului Nr. 781/2023 prin care a fost introdusă compensarea vaccinului papilomavirus (HPV) în procent de 50%, respectiv 100%;
- Ordinul ministrului sănătăţii nr. 3303/27.09.2023 privind tipurile de servicii de consiliere a pacientului oncologic din punct de vedere psihologic, precum şi condiţiile acordării acestora;
- Ordinul ministrului sănătății nr. 3211/2023 prin care se aprobă următoarele:
- fișa unică de raportare a cazului de cancer,
- setul minim de date ale bolnavilor diagnosticați cu cancer care se raportează în RNC.
Sursa: adevarul.ro