Bolnavi de COVID-19 internați în camionul de terapie intensivă mobilă din curtea Spitalului județean din Ploiești întrucât secția ATI Covid este plină
Tirul de terapie intensivă mobilă din curtea Spitalului Județean din Ploiești este folosit de câteva zile pentru tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19 întrucât secția ATI COVID este plină, transmite TVR .
Medicii au solicitat unitatea suport de la DSU ca să nu intre în blocaj și să fie nevoiți să trimită cazurile de COVID în alte județe după ce numărul infectărilor din Prahova a crescut veriginos. Dacă înainte de relaxarea din 15 iunie, erau 86 de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 în Prahova, acum sunt aproape 760.
”Reluarea turismului pe Valea Prahovei își spune cuvântul. O parte a populației nu respectă măsurile recomandate care sunt foarte simple: purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică. Mulți nu cred în severitatea acestui virus, noi care suntem direct implicați și vedem bolnavii care ajung în stadii foarte grave, unii și decedează, avem altă părere. Avem deja 38 de morți în județ de la debutul pandemiei”, a explicat doctorul Bogdan Nica, șeful DSP Prahova.
Tirul amplasat în urma cu 2 săptămâni în curtea spitalului din Ploiești are o capacitate de 12 paturi. Astăzi, erau internați în el 6 pacienți dintre care 2 sunt intubați, însă au fost și 10 bolnavi internați aici zilele trecute.
În tir sunt internate cazurile medii, în schimb, în secția ATI COVID de la parterul clădirii, chiar lângă tirul din curte, sunt cazurile grave. Pacienții intubați, în comă indusă, sunt întinși pe paturi și cuplați la aparate. E o liniște apăsătoare, impersonală, din când în când se aude sunetul vreunui aparat. Medici și asistente echipați în combinezoane verifică în liniște starea pacienților. Cu toate acestea, se simte o prezență puternică, chiar dacă nevăzută. Moartea plutește în atmosfera încărcată.
La ATI COVID sunt 10 locuri și 8 ventilatoare mecanice. Astăzi erau 8 pacienți internați, dintre care 7 sunt intubați, în comă indusă.
6 dintre ei sunt pozitivi, 2 sunt suspecți, unul dintre ei e intubat. ”Chiar dacă a ieșit negativ la testul PCR, tomografia pulmonară este opacă și de aceea îi tratăm ca pe bolnavi de Covid, chiar dacă sunt doar suspecți. Suspectul intubat are și insuficiență respiratorie, chiar dacă este negativ. De regulă, după reluarea testelor, devin pozitivi”, a explicat medicul primar de medicină de urgență Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Ploiești.
”Media de vârstă a pacienților de la ATI COVID este 55-60 de ani, însă avem și un pacient de 40 de ani, iar alții au spre 70. Majoritatea au patologie asociată, dar sunt și pacienți care au necesitat suport ventilator, deși nu au avut patologie anterioară”, a explicat medicul Violeta Tănase.
”Când a fost instalat, multă lume zicea că s-a istalat degeaba că nu va fi folosit. Iată, îl folosim, au trebuit să pună pacienți în tirul respectiv”, a declarat la TVR și doctorul Raed Arafat.