Bolile care nu permit obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia
Pentru a deține un permis auto, șoferii trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Există o serie de boli pentru care nu se obține sau nu se reînnoiește suspendă permisul de conducere. Depresia, sindromul de apnee în somn șși bolile neurologice sunt câteva dintre ele.
Școala de șoferi FOTO: Arhivă, Adevărul
Normelor minime din 31 august 2010, privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, conducătorul auto trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi, fie fără corecție, fie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact, scrie Antena 3.
Mai mult decât atât, corecţia vizuală trebuie să fie realizată fie prin ochelari cu dioptrii de maximum plus 8, fie cu lentile de contact, în cazul în care este necesară. Pe lângă acuitatea vizuală, Codul Rutier impune și cerințe referitoare la câmpul vizual al șoferilor.
Persoanele cu deficiențe de sensibilitate la contrast sau care suferă de diplopie nu sunt eligibile pentru eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere conform acestor reglementări.
Epilepsia: Epilepsia este o afecțiune neurologică care poate provoca convulsii și pierderea conștienței. În multe jurisdicții, persoanele cu epilepsie pot fi restricționate sau li se poate interzice complet conducerea auto, deoarece un episod de convulsii în timpul condusului poate reprezenta un pericol serios pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.
„Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real și grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un autovehicul. Epilepsia este definită ca atare dacă au avut loc două sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. O criză de epilepsie provocată este definită ca o criză care are un factor provocator recognoscibil care poate fi evitat.
O persoană care a avut o criză inițială sau izolată ori și-a pierdut conștiența trebuie sfătuită să nu conducă autovehicule. Este necesară întocmirea unui raport de specialitate în care să se precizeze perioada în care este interzisă conducerea unui autovehicul și monitorizarea ulterioară necesară”, susține Ordinul 1162/2010.
Boala Parkinson: Această afecțiune progresivă a sistemului nervos poate afecta abilitățile motorii și coordonarea mișcărilor. Persoanele cu boala Parkinson pot avea dificultăți în a reacționa rapid în situații de trafic și pot prezenta riscuri pentru siguranța rutieră.
Probleme de sănătate mentală: Anumite tulburări psihologice sau psihiatrice pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță. De exemplu, tulburările de anxietate severe sau depresia pot influența concentrarea și deciziile, ceea ce poate crește riscul de accidente.
Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv
Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului.
„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, susține legislația.
Boli cardiovasculare: Problemele de sănătate cardiovasculare pot afecta capacitatea de a conduce, mai ales dacă acestea duc la episoade de leșin, slăbiciune sau amețeli.
Diabet zaharat: Persoanele cu diabet zaharat pot avea fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate afecta funcțiile cognitive și abilitățile motorii. În anumite cazuri, acest lucru poate pune în pericol siguranța rutieră.
„Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei”, se arată în Ordinul 1162/2010, dat de Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Sursa: adevarul.ro