Boicot PSD în CSM! Patru judecătoare cu roșu-n gât au blocat ședința în care șeful Inspecției Judiciare ar fi putut fi DEMIS!
Boicot PSD în CSM! Patru judecătoare cu roșu-n gât au blocat ședința în care șeful Inspecției Judiciare ar fi putut fi demis! Știți, Inspecția aia Judiciară pe care vrea Toader s-o ia de la CSM s-o ducă la Ministerul Justiției... Şedinţa de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost anulată din lipsă de cvorum. În şedinţă ar fi urmat să fie luate în discuţie cererile a 45 de magistraţi de a se pensiona, solicitarea a doi judecători de reîncadrare pe funcţii pentru a cumula pensia cu salariul, raportul privind auditul făcut la Inspecţia Judiciară de către o firmă de profil, precum şi contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.
Surse din consiliu au declarat pentru News.ro că nu a mai fost întrunit cvorumul după ce patru judecătoare - Simona Marcu, Nicoleta Ţînţ, Mirela Oprina şi Lia Savonea(citește mai jos cine este) - au condiţionat participarea la şedinţă de scoaterea punctului de pe ordinea de zi refeitor la votarea raportului de audit privind activitatea Inspecţiei Judiciare.
Votul cu privire la raportul de audit putea conduce la revocarea din funcţie a inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru.
Mai mult, un alt instrument al PSD, judecătoarea Dana Gârbovan, emisese în cursul dimineții un comunicat în care cerea amânarea discutarea aceluiași raport...
Anterior, a avut loc şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM, care a avut cvorum.
Pe ordinea de zi a plenului CSM se aflau cererile de pensionare a 45 de magistraţi.
Printre cei care 45 de magistraţi care solicită pensionarea se numără judecătorul Emanuel Albu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel care a decis definitiv, în 2011, că omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul "Felix”, precum şi judecătoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timişoara, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar şi un procuror de la DNA şi un altul de la DIICOT.
Alţi doi judecători, de la Curtea de Apel Braşov şi de la Judecătoria Carei, cer reîncadrarea pe funcţii după ce s-au pensionat, cu intenţia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practică criticată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în ultima conferinţă de presă privind modificările legilor justiţiei.
Tot miercuri, plenul CSM urma să discute despre necesitatea închirierii unui spaţiu, precum şi să voteze concluzile auditului făcut la Inspecţia Judiciară în 2016 de către o firmă de profil.
Plenul CSM urma să ia în discuţie şi propunerea direcţiei de specialitate privind contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM, care a decis încetarea activităţii celor doi în cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluţionează contestaţiile formulate de judecători şi procurori împotriva hotărârilor pronunţate de secţiile CSM, cu excepţia celor date în materie disciplinară. În 4 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.
Cine este, de pildă, Lia Savonea
Ea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD Cătălin Voicu (condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie) şi cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, fostul primar de la Sectorul 5. Potrivit unor surse judiciare, această “pată” la CV a împiedicat-o pe Lia Savonea, de altfel o judecătoare bine pregătită, să avanseze în carieră şi să ajungă la ICCJ. Acum a intrat în noul CSM.
O altă bilă neagră ar fi că judecătoarea Savonea a pronunţat şi una dintre deciziile de admitere a excepţiilor de neconstituţionalitate în cazul Tender pe vremea când acest lucru suspenda judecata ceea ce a tergiversat procesul omului de afaceri. A fost în zadar. Anul trecut, cu o zi înainte să se prescrie cazul, Tender a fost condamnat la 12 ani de detenţie în cazul Rafo-Carom.