Bogații Rusiei își fac stocuri de ventilatoare necesare pacienților de COVID-19. Spitalele de stat nu au destule

Bogații Rusiei își fac stocuri de ventilatoare necesare pacienților de COVID-19. Spitalele de stat nu au destule

Cei mai bogați ruși își cumpără aparate de ventilație care sunt necesare pacienților de coronavirus internați în stare gravă la terapie intensivă, potrivit unui medic pneumolog citat de  Sky News . De asemenea, el pune la îndoială declarația guvernului Rusiei care spune că are la dispoziție 40.000 de astfel de ventilatoare.

Medicul pneumolog Vasiliy Shtabnitskiy a declarat că există multă informație “distorsionată și părtinitoare” în sistemul medical din Rusia.
Acesta a avertizat că cifra de 40.000, mai mare decât cele aproximativ 9.000 de ventilatoare pe care Marea Britanie susține că le are, ar putea fi o “supra sau subestimare”.

Statele lumii încearcă să achiziționeze sau să producă ventilatoare, care sunt aparate esențiale furnizării de oxigen pentru pacienții de COVID-19 cu insuficiență pulmonară.

Medicul Shtabnitskiy, care lucrează în Moscova, spune că știe de locuitorii înstăriți din capitala Rusiei care cumpără și stochează ventilatoare.

“Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive – în esență un laborator la marginea patului”, a afirmat pneumologul, pentru Sky News.

Aparatele au nevoie de cel puțin doi sau trei doctori pentru terapie intensivă, asistente și alt personal medical, ceea ce face “imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau în birou”, a avertizat medicul.

Există o oportunitate ca oamenii înstăriți să ajute în timpul pandemiei, a adăugat doctorul Shtabnitskiy.

“Oamenii bogați pot investi în sistemul de sănătate, în spitale, în personal. Știu că mulți filantropi își cheltuie banii sau produc fonduri pentru spitale americane, britanice sau europene. Poate epidemia ar putea demara o tradiție similară în țara noastră. Nu știm mai exact câte ventilatoare avem”, a mai spus el.

Medicul specialist a afirmat că Rusia ar avea mai multe aparate de ventilație mecanică decât țările occidentale “datorită sistemului de sănătate de tip sovietic”. Sistemul “a avut multe spitale, bazându-se mai mult pe acestea decât pe serviciile ambulatorii”.

“Mă îndoiesc că 40.000 de ventilatoare sunt suficiente iar multe dintre ele sunt folosite de către pacienții care nu sunt infectați cu COVID, ceea ce înseamnă că oricum vom avea prea puține. Așa că din nou vor avea loc inovații în terapia intensivă”, a explicat acesta.

Numărul de cetățeni declarați, luni, de Rusia ca fiind infectați cu COVID-19 era de 6.343, marea majoritate - 4.484 - fiind din Moscova.

Președintele Vladimir Putin a impus majorității cetățenilor să nu se ducă la muncă până la sfârșitul lunii aprilie, măsură menită să încetinească răspândirea virusului.

Putin a declarat că anumite sectoare ale industriei vor funcționa în continuare, iar magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise.

Urmărește mai jos, în timp real, evoluția pandemiei în Europa și în lume:

 


 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…