Boeing vinde 300 de avioane în China și își deschide prima fabrică în statul asiatic
Grupul american Boeing a semnat un acord privind livrarea a 300 de aeronave către trei firme din China - tranzacția fiind evaluată la miliarde de dolari - și înființarea unei uzine de producție a avioanelor în statul asiatic, a anunțat agenția chineză de presă Xinhua, transmite Reuters. Este cea mai mare comandă pe care a primit-o vreodată Boeing de la companii din China.
ICBC Financial Leasing Co, o subsidiară a Industrial and Commercial Bank of China, a confirmat miercuri că va achiziționa 30 de avioane Boeing 737-800, al căror preț de listă este evaluată la 2,88 miliarde de dolari. China Aviation Supplies Holding Company și China Development Bank Leasing sunt ceilalți doi clienți pentru aeronave, a anunțat Xinhua.
Boeing, care concurează cu rivala europeană Airbus la comenzile de avioane, va construi în China prima sa unitate de producție a avioanelor din afara SUA, pentru a se extinde pe o piață importantă, susțin analiștii. Compania americană va produce în China avioane de pasageri Boeing 737, susține Xinhua, fără a prezenta date suplimentare.
Luna aceasta, Airbus Group a inaugurat prima sa uzină de producție a avioanelor din SUA, în statul Alabama, o investiție de 600 milioane de dolari. Este cea de a doua unitate Airbus din afara Europei, după cea de la Tianjin, China, pe măsură ce producătorul european vrea să-și diminueze costurile.
Constructorul aeronautic european se așteaptă anul acesta la 'livrări în creștere', în timp ce Boeing are ca obiectiv să furnizeze 750 — 755 de avioane comerciale în 2015.
Livrările totale ale celor două companii au urcat anul trecut cu 6% la nivelul record de 1.352 aeronave, fapt care a reflectat creșterea rapidă a Asiei ca important centru global al aviației. În același timp, unii analiștii avertizează că în acest an livrările nu vor mai atinge acest nivel din cauza încetinirii creșterii economiei mondiale.
Cele două companii se bazează pe noile modele — Boeing 787 Dreamliner și Airbus A350 — pentru a-și majora câștigurile și pentru a face față cererii din partea operatorilor aerieni. AGERPRES