Boeing va testa din nou capsula spaţială Starliner, fără echipaj, după eşecul din decembrie

Boeing va testa din nou capsula spaţială Starliner, fără echipaj, după eşecul din decembrie

Compania Boeing a anunţat luni că va efectua un nou zbor de testare ce vizează capsula sa spaţială Starliner, fără astronauţi la bord, după ce testul precedent din decembrie 2019 a fost scurtat în regim de urgenţă din cauza unor erori informatice, informează AFP.

"Am decis să refacem zborul de testare orbital, pentru a demonstra calitatea sistemului nostru Starliner", au anunţat reprezentanţii companiei Boeing într-un comunicat.

"Lansarea unei noi capsule fără echipaj la bord ne va permite să ne atingem toate obiectivele de testare şi să evaluăm performanţa celei de-a doua capsule Starliner, fără niciun cost pentru contribuabili", se afirmă în acelaşi comunicat.

O serie de probleme grave de software au împiedicat plasarea pe orbita corectă a precedentei capsule Starliner în luna decembrie, care ar fi trebuit să se conecteze cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar care a fost nevoită astfel să revină pe Terra după două zile petrecute în spaţiu.

Dacă inginerii de la NASA nu ar fi intervenit manual, Starliner care avea doar un manechin la bord, dar care ar fi trebuit să transporte pe orbită un echipaj de astronauţi americani în timpul zborului său următor, ar fi suferit fără îndoială un accident grav ce ar fi determinat pierderea capsulei, a precizat agenţia spaţială americană.

Comunicaţiile dintre Terra şi capsula spaţială au fost de asemenea întrerupte timp de mai multe minute.

Organizarea unui nou zbor de testare fără echipaj uman nu a mai fost până acum decisă de NASA.

Pe de altă parte, celălalt constructor plătit de NASA pentru a dezvolta o capsulă capabilă să transporte astronauţi americani în spaţiu, SpaceX, se pregăteşte pentru primul său zbor cu echipaj uman. Acesta este programat să aibă loc între jumătatea şi sfârşitul lunii mai. Capsula dezvoltată de SpaceX poartă numele de Crew Dragon.

Va fi primul zbor în spaţiu cu un echipaj uman lansat de pe teritoriul Statelor Unite, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011. De atunci, astronauţii americani au ajuns la bordul ISS cu ajutorul rachetelor şi capsulelor ruseşti Soyuz. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”