Bode, explicații despre un nou vot de aderare la Schengen: Următorul JAI e în martie

Bode, explicații despre un nou vot de aderare la Schengen: Următorul JAI e în martie

Lucian Bode a vorbit despre primele momente în care România ar putea avea parte de un nou vot pentru aderarea la Schengen, fără a spune clar care e decizia Guvernului în acest moment.

Lucian Bode, titularul de dosarul Schengen FOTO Inquam Photos

Lucian Bode, titularul de dosarul Schengen FOTO Inquam Photos

O decizie profund injustă pentru români, români care de 15 ani au arătat un puternic atașament față de valorile europene. Suprinderea e că vine din partea unei țări care fără argumente, a dat acest veto, în condițiile îm care pe 16 noiembrie valida printr-o declarație susținerea aderării la Schengen”, a declarat Bode, la venirea la sediul PNL. De altfel, cele afirmate au fost expuse și după votul de joi din JAI.

Apoi, a venit cu detalii. „Noi am propus mai multe soluții de ieșire din impas. Le-am propus austriecilor în cele 2 întâlniri, la Viena, pe 23 noiembrie și 5 decembrie (...) Soluțiile noastre nu au fost auzite. Nu au spus că nu sunt de acord cu ele. Toate soluțiile nu au fost auzite, nici ale noastre, nici ale Comisiei”, a completat ministrul de Interne.

Întrebat despre pașii următori și un nou vot, Bode a explicat. „Regulile sunt clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi doar la Consiliul JAI. Următorul Consiliu JAI ordinar e programat în martie. Dacă până atunci e unul extraordinar și președinția în exercițiu, cea cehă, sau viitoare, cea suedeză, va agrea împreună cu Comisia, cu statele candidate, România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei nu e nevoie să parcurgem toate procedurile, ci doar un vot și atât”, mai arată Bode.

Chestionat de ce nu a încercat decuplarea de Bulgaria, ministrul a explicat faptul că ar fi eșuat un asemenea demers. „E simplu, pentru că pentru o astfel de decizie are nevoie de unanimitate. Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România (...) Nu s-a pus această problemă din cel puțin două motive. Primul: e nevoie de unanimitate. Al doilea: noi am început evaluările cu Bulgaria. Avem o relație bună cu ei, de vecinătate, parteneriat. Ar fi fost incorect să purtăm discuții de splitare

Apoi, Lucian Bode a negat faptul că ar fi avut loc vreo încercare de decuplare a României de Bulgaria. „Nu, nu. Sunt informații false. Austria a propus un singur lucru. Amânarea discuțiilor”, a completat Bode.

Ciucă are altă variantă

În schimb, premierul României a declarat că în ședința de ieri s-a încercat decuplarea României de Bulgaria, însă țara noastră s-ar fi lovit de opoziția a două state. „Nu a fost aprobată de Bulgaria și Austria”.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că, după votul din Consiliul JAI, „nivelul relaţiilor diplomatice cu Austria va scădea”, dar demersurile pentru intrarea în Schengen vor continua.

În continuare, aşa cum am discutat cu preşedintele României, cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Este nevoie să continuăm acest demers, din respect pentru români”, a precizat liderul de la Palatul Victoria.

Opoziția a anunțat că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Liberalul a precizat că așteaptă să fie chemat pentru a oferi explicațiile necesare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii