Bode: Din cele 2,6 miliarde de euro absorbite de infrastructura de transport, 25% au fost autorizate la plată în ultimele 11 luni
Un sfert din cele 2,6 miliarde de euro absorbite până în prezent în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru infrastructura de transport, respectiv 650 de milioane de euro, a fost autorizat la plată în ultimele 11 luni, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, care a avut joi o întâlnire de lucru cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
În cadrul discuţiilor a fost analizat stadiul absorbţiei fondurilor europene pe domeniul transport la nivelul lunii octombrie 2020, precum şi previziunile financiare până la sfârşitul anului, informează un comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte sumele alocate în acest an, pentru investiţii din fonduri externe nerambursabile sunt deja 3,7 miliarde de lei, la 9 luni, plătiţi pentru proiecte majore rutiere şi feroviare, reprezentând o creştere de 150%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totodată, direcţia de specialitate din minister a expus celor doi demnitari stadiul pregătirii noului Programului Operaţional Transport, parte a noului Cadru Financiar Multianual. Aici s-au evidenţiat defalcările fondurilor europene pe axe şi alocările corespunzătoare. Au fost prezentate şi potenţialele proiecte pe fiecare mod de transport - aerian, rutier, feroviar, metrou, material rulant, naval şi intermodal.
Cei doi demnitari au analizat şi stadiul pregătirii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - secţiunea infrastructura de transport, alocările estimate şi proiectele potenţial a fi finanţate în cadrul acestei facilităţi.
Au fost stabilite, de asemenea, şi delimitările dintre cele două surse de finanţare la care se adaugă bugetul de stat şi proiectele eligibile pe fiecare sursă de finanţare, ce urmează a fi depuse spre analiză la nivel european. Un capitol aparte l-au reprezentat şi proiectele ce urmează a fi descentralizate la nivelul Unităţilor Administrativ Teritoriale, pentru implementare.
"Este un lucru foarte bun pe care l-am remarcat şi anume că din cele 2,6 miliarde de euro absorbite până în prezent în cadrul POIM pentru infrastructura de transport, 650 de milioane - adică 25% - au fost autorizate la plată în ultimele 11 luni. De asemenea, în ceea ce priveşte sumele alocate în acest an, pentru investiţii din fonduri externe nerambursabile avem deja 3,7 miliarde de lei, la 9 luni, plătiţi pentru proiecte majore rutiere şi feroviare, reprezentând o creştere de 150%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Trebuie să folosim toate resursele financiare, fie ele externe sau de la bugetul de stat, astfel încât să dezvoltăm cât mai mult infrastructura. Sunt sigur că proiectele care vor fi finanţate vor dezvolta economia, vor stimula investiţiile şi vor aduce noi locuri de muncă. Doar cu o viziune pe termen mediu şi lung, aşa cum am prevăzut şi în Planul Investiţional pentru Infrastructură putem să vorbim de închiderea principalelor coridoare Pan-Europene de transport, o condiţie obligatorie pentru noul exerciţiu financiar european", a declarat Lucian Bode.
Alături de cei doi demnitari au mai participat reprezentanţii Direcţiei Generale Organismul Intermediar pentru Transport, din cadrul MTIC, şi managementul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. AGERPRES