Boc vrea boicotare afacerilor austriece: Este Rusia Uniunii Europene
Fostul ministru, Emil Boc, a explicat la Ziua Live, după blocarea aderării României la Schengen de către Austria, că statul a făcut o nedreptate. Potrivit edilului, „Austria este Rusia Uniunii Europene”, având aceeași veche idee imperială, „dar uită că a pierdut imperiul”.
„Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Există o stare de supărare și frustrare, dar întodeauna găsești putere să mergi mai departe când istoria e de partea ta. Știm că dreptatea este de partea noastră, te duci mult mai ușor înainte. Austria a făcut un mare act de nedreptate României. Austria este Rusia Uniunii Europene. Are aceeași veche idee imperială, dar uită că a pierdut imperiul. Până la urmă va înțelege că trebuie să trateze de la egal la egal partenerii din UE. Nu mai este mult până vom ajunge acolo", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE , după noul eșec al aderării la Schengen .
Primarul din Cluj a mai explicat că „Europa și UE nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Austria. Trebuie să vedem și partea plină a paharului. Avem 26 de state prietene. Trebuie să ne bucurăm că avem aprecierea și respectul a 26 din 27 de state. Noi întotdeauna am fost copilul serios și sârguincios al UE".
„Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent", a mai spus primarul privind un boicot al companiilor austriece din România.
De asemenea, în privința migrației, Boc a punctat că „România nu a cerut decât un singur lucru: respectarea prevederilor tratatelor UE”, iar „chestiunea scoasă din joben, în ultima secundă, cum că România este pe ruta de migrație, este cea mai mare minciună pe care poate să o rostească un stat la UE cu privire la România”.
„Au spus austriecii că sunt 100.000 de imigranți la graniță și ei au venit în mare parte prin România. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta doar pentru a-ți arăta mușchii imperiali, în condițiile în care știm că Serbia nu cere viză la indonezieni, indieni, thailandezi și alte 25 de țări. Mie să nu-mi spună austriacul că vine ală prin Serbia și România și după pleacă în Austria. Este dus cu pluta ca să faci asemenea informații. Nu au învățat nimic austriecii din istorie”, a mai spus Boc, susținând că de aceea a pomenit de Avram Iancu.
Aderarea României la Schengen, bloocată de Austria
Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei, fiind primită în spațiul de liberă circulație european doar Croația.
Olandezii au explicat însă în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost unul comun, dosarele celor două state fiind legate. Prin urmare, sprijinul Olandei poate fi reprezentat în votul din JAI prin decuplarea de Bulgaria, un demers care a fost atins doar tangențial de politicienii români, rămânân însă neclar deocamdată când ar putea fi reluată discuția pe tema Schengen, la nivel de Consiliu Justiție și Afaceri Interne.
Deși liderii politici români din Parlamentul European discută în prezent despre posibilitatea reluării subiectului aderării României la Schengen în Consiliul European, surse din Legislativul european au explicat însă pentru „Adevărul”, înainte de votul din Consiliul JAI, că unul dintre cele mai sumbre scenarii este preconizat chiar de existența votului negativ, fiind nevoie ulterior de reluarea procedurii de la zero, care ar putea dura 2-3 ani.
Sursa: adevarul.ro