Boc, despre comasarea alegerilor: Nu am inventat covrigul și nici apa caldă. A nu avea încredere în oameni e o ofensă

Boc, despre comasarea alegerilor: Nu am inventat covrigul și nici apa caldă. A nu avea încredere în oameni e o ofensă

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat marți că practica comasării alegerilor este „o decizie de oportunitate”, dar care este în concordanță cu practica europeană, respectă legea și a mai fost văzută chiar și în România, când au fost organizate referendumuri împreună cu un scrutin prezidențial în 2009, sau europarlamentar în 2019.

Boc, despre comasarea alegerilor: Putem să economisim timp și bani Foto: Arhivă

Boc, despre comasarea alegerilor: Putem să economisim timp și bani Foto: Arhivă

Nu iau eu decizia în acest sens. Nu am inventat covrigul și nici apa caldă. Sunt 9 (țări n.r.) care anul acesta, în iunie, organizează alegeri europarlamentare simultan cu alegeri locale, regionale. Nimeni nu poate opri gura lumii, gura lumii e slobodă. Noi trebuie să ne uităm și să vedem dacă ceea ce se face, ceea ce se propune este în consonanță cu legea, este în consonanță cu practica europeană, este posibil să se facă și atunci, legal, este? Da, este! Se poate face? Alții fac din Uniunea Europeană? Fac! Este posibil să se implementeze? Da!”, a afirmat primarul Clujului, Emil Boc, la Napoca Live , întrebat dacă crede că până la urmă vor exista comasări.

Boc a subliniat că inclusiv în 2009, când era prim-ministru, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat împreună cu un referendum.

Eu ca prim-ministru, am organizat în 2009 simultan alegeri prezidențiale, turul unu, cu un referendum pe care l-am avut atunci și n-a fost nicio problemă, s-au organizat și a fost foarte bine și au mai fost și în 2019, dacă vă amintiți bine, referendum odată cu alegerile”, a menționat primarul.

Emil Boc a susținut că argumentul conform căruia oamenii s-ar putea încurca în prea multe buletine de vot ofensează cetățenii, subliniind că până la urmă decizia stă oricum în mâinile românilor.

„Deci aceste lucruri chiar noi în România le-am organizat, iar a nu avea încredere că oamenii nu vor fi să aleagă între buletinele de vot, asta înseamnă practic o ofensă la adresa cetățeanului. Eu cred că după 30 de ani democrație, cetățenii știu, știu ce trebuie să faca atunci când merg la vot. Eu nu cred că nu putem avea încredere în cetățeni, că ei nu vor știi să diferențieze alegeri pentru Parlamentul European de alegerile pentru primar, hai să fim serioși. Cred că după 30 de ani de democrație, acest lucru, repet, îl știe fiecare, iar cei care practic se opun, practic le dau un vot de plan cetățeanului pe care nu-l consideră capabil să discearnă și să facă alegerile potrivite

Alegerile le face cetățeanul în urna lui, acolo în cabina de vot. Acea alegere o face cetățeanul, că o face în iunie, că o face în octombrie, tot cetățean o face, dar dacă putem să le facem împreună, să economisim și timp, și bani, atunci de ce să nu se facă?”, a explicat primarul Clujului, Emil Boc, reiterând că „e o decizie de oportunitate, pe care până la urmă cei de la nivel național o vor lua”, a spus Boc.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în ședința coaliției de joi se va dezbate problema comasării cu toate argumentele pe masă. Liderul PSD susține ideea organizării alegerilor locale împreună cu cele europarlamentare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”